Κόσμος Σάββατο 13/04/2024, 15:25
ΚΟΣΜΟΣ

Φρουροί της Επανάστασης: Κατέλαβαν πλοίο που «συνδέεται με το Ισραήλ»

Φρουροί της Επανάστασης: Κατέλαβαν πλοίο που «συνδέεται με το Ισραήλ»

Οι ιρανικές ναυτικές ειδικές δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας, κατέλαβαν σήμερα ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που «συνδέεται με το Ισραήλ» μέσα στον Κόλπο, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που ονομάζεται MCS Aries κατασχέθηκε από τις ναυτικές ειδικές δυνάμεις» κατά τη διάρκεια «επιχείρησης που διεξήχθη με ελικόπτερο (των ειδικών δυνάμεων του Ναυτικού των Φρουρών) κοντά στο Στενό του Ορμούζ», μετέδωσε το IRNA, διευκρινίζοντας ότι το πλοίο «φέρει σημαία Πορτογαλίας, το διαχειρίζεται η εταιρία Zodiac, η οποία ανήκει στον σιωνιστή καπιταλιστή Εγιάλ Οφέρ» και «κατευθυνόταν προς τα χωρικά ύδατα» του Ιράν.

Το πλοίο μεταφέρεται στα χωρικά ύδατα του Ιράν, σύμφωνα με το IRNA.

Σύμφωνα με το ΑΡ, μέλος του πληρώματος του πλοίου ακούστηκε να προειδοποιεί τους ναυτικούς: «Μην βγείτε έξω» ενώ στη συνέχεια λέει στους συναδέλφους του να πάνε στη γέφυρα του πλοίου, καθώς περισσότεροι κομάντος κατεβαίνουν στο κατάστρωμα. 

Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται το ιρανικό πρακτορείο IRNA, το πλοίο μεταφέρεται αυτή τη στιγμή στα χωρικά ύδατα του Ιράν. Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, η πλοιοκτήτρια εταιρεία Zodiac του καταληφθέντος πλοίου ανήκει στον ισραηλινό επιχειρηματία, Εγιάλ Οφέρ.

Όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία MSC, στο πλοίο βρίσκονται 25 μέλη πληρώματος.  

Αντιδράσεις από το Ισραήλ 

Η νέα αυτή κατάληψη πλοίου από το Ιράν προκάλεσε την αντίδραση του Ισραήλ που κατήγγειλε πως η Τεχεράνη διεξάγει πειρατεία και θα πρέπει να της επιβληθούν κυρώσεις γι’ αυτό. 

«Το καθεστώς του Αγιατολάχ Χαμενεΐ είναι ένα εγκληματικό καθεστώς που υποστηρίζει τα εγκλήματα της Χαμάς και τώρα διεξάγει μια πειρατική επιχείρηση κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ. «Καλώ την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ελεύθερο κόσμο να κηρύξουν αμέσως το σώμα των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης ως τρομοκρατική οργάνωση και να επιβάλουν κυρώσεις στο Ιράν τώρα».

Το νέο συμβάν έρχεται εν μέσω μεγάλης έντασης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, μετά από πλήγμα στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό την περασμένη εβδομάδα, το οποίο η Τεχεράνη αποδίδει στο Ισραήλ. 

Μετά τον βομβαρδισμό όπου έχασαν τη ζωή τους 16 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο υποστράτηγοι των Φρουρών της Επανάστασης, η Τεχεράνη απείλησε πως θα προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον του Ισραήλ. 

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News