Κόσμος Σάββατο 13/04/2024, 08:59
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για πρωτοφανή επίθεση του Ιράν – Στις επόμενες 48 ώρες

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για πρωτοφανή επίθεση του Ιράν – Στις επόμενες 48 ώρες

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια άμεση και άνευ προηγουμένου επίθεση από το Ιράν σήμερα κιόλας, όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν τις εκτιμήσεις των δυτικών μυστικών υπηρεσιών. Πρόκειται για μια κίνηση που έχει τη δυνατότητα να πυροδοτήσει έναν κανονικό πόλεμο στην περιοχή.

Μια επίθεση από ιρανικό έδαφος αποτελεί πλέον ένα από τα βασικά σενάρια που αναμένονται από το εβραϊκό κράτος και τους συμμάχους του, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Ένας βομβαρδισμός με drones και πυραύλους ακριβείας θα μπορούσε να γίνει μέσα στις επόμενες 48 ώρες.

«Δεν θέλω να μπω σε ασφαλείς πληροφορίες, αλλά η προσδοκία μου είναι για νωρίτερα παρά αργότερα», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden, την Παρασκευή, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν επίκειται ιρανική επίθεση. Ερωτηθείς τι μήνυμα θα έδινε στο Ιράν, απάντησε: «Μην το κάνετε».

«Είμαστε αφοσιωμένοι στην υπεράσπιση του Ισραήλ», είπε ο Biden. «Θα υποστηρίξουμε το Ισραήλ, θα το υπερασπιστούμε, θα βοηθήσουμε στην άμυνα του Ισραήλ και το Ιράν δεν θα επιτύχει».

Ως αποτέλεσμα των σεναρίων αυτών, το πετρέλαιο εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο, σημειώνοντας άνοδο έως και 2,6% στα 92 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 19% φέτος.

Οι ΗΠΑ μεταφέρουν πρόσθετα στρατιωτικά μέσα στην περιοχή, ενώ εντείνουν τις διπλωματικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση, αναφέρουν οι πηγές του Bloomberg. Μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή είναι δύο αντιτορπιλικά του Πολεμικού Ναυτικού που κινήθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο την περασμένη εβδομάδα.

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίθεση δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Τεχεράνης. Ένα μπαράζ από ιρανικούς πυραύλους και drones θα αποτελούσε τα αντίποινα για μια θανατηφόρα επίθεση σε  διπλωματικές εγκαταστάσεις του Ιράν στη Συρία την περασμένη εβδομάδα, για την οποία η Ισλαμική Δημοκρατία κατηγορεί το Ισραήλ.

Εκτιμάται ότι το Ιράν έχει ένα σημαντικό απόθεμα βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ ικανών να πλήξουν στόχους έως και 2.000 χιλιόμετρα από τα σύνορά του.

Μια άμεση σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν θα εντείνει σημαντικά τις εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή, όπου οι εντάσεις έχουν αυξηθεί από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Γάζα τον Οκτώβριο, έπειτα από την επίθεση μαχητών, στην οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άτομα.

Άλλα μέλη του λεγόμενου Άξονα Αντίστασης του Ιράν, κυρίως η Χεζμπολάχ στον Λίβανο και οι Χούτι που εδρεύουν στην Υεμένη, έχουν εντείνει την επιθετικότητά τους κατά τους τελευταίους μήνες.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Μπάιντεν: Το μήνυμα προς το Ιράν είναι «μην το κάνετε!»

Έκρυθμη η κατάσταση στη Μ. Ανατολή – Φόβοι για επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Τουλάχιστον 11 νεκροί στο πλήγμα του Ισραήλ στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News