Κόσμος Κυριακή 7/04/2024, 11:30
ΚΟΣΜΟΣ

Aukus: Η Ιαπωνία σε ρόλο συγκράτησης της Κίνας στην περιοχή Ινδίας/Ειρηνικού

Aukus: Η Ιαπωνία σε ρόλο συγκράτησης της Κίνας στην περιοχή Ινδίας/Ειρηνικού

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Αυστραλία πρόκειται να ξεκινήσουν συνομιλίες για την εισαγωγή νέων μελών στην τριμερή αμυντική τους συμμαχία Aukus, καθώς η Ουάσιγκτον πιέζει την Ιαπωνία να συμμετάσχει στο σύμφωνο ασφαλείας που λειτουργεί ως αποτρεπτικός παράγοντας κατά της Κίνας.

Οι υπουργοί Άμυνας του Aukus θα ανακοινώσουν τη Δευτέρα ότι θα ξεκινήσουν συνομιλίες σχετικά με τον Πυλώνα ΙΙ της συμμαχίας, ο οποίος περιλαμβάνει συνεργασία σε τεχνολογίες όπως υποθαλάσσιες δυνατότητες και υπερηχητικά όπλα, σύμφωνα με πηγές. Δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο να επεκτείνουν τον Πυλώνα Ι, ο οποίος επικεντρώνεται στην προμήθεια πυρηνικών υποβρυχίων από την Αυστραλία.

Η δήλωση αυτή θα γίνει λίγο πριν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν φιλοξενήσει τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα για μια σύνοδο κορυφής στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη και μια ιστορική τριμερή συνάντηση ΗΠΑ-Ιαπωνίας-Φιλιππίνες την Πέμπτη. Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία θα ανακοινώσουν την Τετάρτη ότι σχεδιάζουν τη μεγαλύτερη αναβάθμιση στη συμμαχία ασφαλείας τους από το 1960.

Η δέσμευση της Aukus για έναρξη διαβουλεύσεων για επέκταση αποτελεί ουσιαστικά συμβιβασμό μεταξύ των συμμάχων, αφού ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι πίεσαν την Ιαπωνία να ενταχθεί επίσημα στο Aukus ως μέλος . Όταν το Aukus δημιουργήθηκε το 2021, έγινε λόγος και για άλλους που θα ενταχθούν στο Pillar II κάποια στιγμή. Ως ο κρίσιμος σύμμαχος στην Ασία για κάθε μέλος, η Ιαπωνία ήταν ο φυσικός υποψήφιος για αυτό που ονομάστηκε “Jaukus”. Καθώς η Ιαπωνία αυξάνει τις αμυντικές της δαπάνες, επενδύει περισσότερο στην ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων. Η προσέλκυση άλλων εταίρων θα βοηθούσε επίσης στην κατανομή του κόστους ανάπτυξης των τεχνολογιών. 

Εδώ και μήνες, η Αυστραλία και η Βρετανία απωθούσαν την ιδέα να προσκαλέσουν την Ιαπωνία στην Aukus, εν μέρει επειδή θέλουν να επικεντρωθούν στην εξάλειψη των υφιστάμενων επιπλοκών στην τριμερή τους συνεργασία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία ανησυχούν επίσης, όπως πολλοί στην Ουάσιγκτον, ότι η Ιαπωνία εξακολουθεί να στερείται των συστημάτων ασφαλείας που απαιτούνται για την προστασία των εξαιρετικά ευαίσθητων πληροφοριών.

Επίσης, ενώ το Τόκιο ήταν σθεναρός υποστηρικτής του Aukus, ορισμένοι αξιωματούχοι ήταν προσεκτικοί σχετικά με το να πιέσουν πολύ σκληρά για να συμμετάσχουν λόγω των διαιρέσεων εντός των χωρών του Aukus. Σε συνέντευξή του στους Financial Times και σε άλλα μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή, ο Κισίντα είπε ότι δεν έχει ληφθεί επίσημη απόφαση για το πώς θα συνεργαστεί η Ιαπωνία με την Aukus στο μέλλον. «Για να επιτύχουμε έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό διάλογο και συνεργασία, θα θέλαμε να συνεχίσουμε τις διάφορες προσπάθειες για να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι σημαντικοί εταίροι στην ασφάλεια και την άμυνα», είπε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News