Κόσμος Παρασκευή 16/02/2024, 11:05
ΚΟΣΜΟΣ

Τι περιμένουμε από το «Νταβός της Άμυνας» στο Μόναχο – Ποιοι θα παρευρεθούν

Τι περιμένουμε από το «Νταβός της Άμυνας» στο Μόναχο – Ποιοι θα παρευρεθούν

Οι δυνάμεις ασφαλείας κατέβηκαν στο Μόναχο της Γερμανίας σήμερα Παρασκευή, καθώς οι κορυφαίοι ηγέτες του πλανήτη συγκεντρώθηκαν για το ετήσιο συνέδριο ασφαλείας της πόλης, το οποίο φέτος φαίνεται πιθανό να είναι ένα από τα πιο σημαντικά στην 60χρονη ιστορία του.

Με το όνομα «Νταβός της Άμυνας», η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου θα φιλοξενήσει περίπου 60 αρχηγούς κρατών και πάνω από 85 κυβερνητικούς αξιωματούχους οι οποίοι θα συναντηθούν για τρεις ημέρες στη βαυαρική πόλη για να συζητήσουν τρέχοντα και μελλοντικά ζητήματα παγκόσμιας ασφάλειας.

Στο επίκεντρο αυτό το Σαββατοκύριακο θα είναι οι συνεχιζόμενοι πόλεμοι στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή – και οι πιθανοί δρόμοι για επίλυση. Η αύξηση των εντάσεων στον Ινδικό-Ειρηνικό, η επέκταση του ΝΑΤΟ και η πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο αναμένεται επίσης να είναι ψηλά στην ατζέντα.

Το φάντασμα μιας δεύτερης προεδρίας Τραμπ φαίνεται απειλητικό κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, από τη στιγμή που ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος είπε το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι θα ενθαρρύνει τη Ρωσία να κάνει «ό,τι θέλει» στα μέλη του ΝΑΤΟ που δεν θα επιτύχουν το στόχο 2% των αμυντικών δαπανών τους.

Ο Ζελένσκι, ο Μπλίνκεν και ο Σολτς θα μιλήσουν

Μεταξύ των αντιπροσώπων ανώτατου επιπέδου που πρόκειται να μιλήσουν είναι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος θα συνεχίσει την εκστρατεία του για πρόσθετη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη καθώς η ευρείας κλίμακας επίθεση της Ρωσίας εισέρχεται στον τρίτο χρόνο της.

Επίσης, ο πρόεδρος του Ισραήλ Iσαάκ Χέρτζογκ και ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγιεχ θα μιλήσουν στη διάσκεψη καθώς ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς κλιμακώνεται περαιτέρω, συνεχίζοντας να καταστρέφει τη Γάζα.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις θα είναι μεταξύ των άλλων σημαντικών πολιτικών προσώπων που θα παρευρεθούν.

Ως εκ τούτου, η ασφάλεια έχει ενισχυθεί σε όλη την πόλη, με 5.000 επιπλέον αστυνομικούς που έχουν αναπτυχθεί για να καλύψουν την εκδήλωση και οχήματα ενίσχυσης ορατά στις περισσότερες μεγάλες οδούς.

Οι δρόμοι έχουν αποκλειστεί και τμήματα του τοπικού εναέριου χώρου έχουν κλείσει καθώς οι διοργανωτές προετοιμάζονται για αυξημένους κινδύνους για την ασφάλεια και για πιθανές δημόσιες αντιδράσεις στην εκδήλωση.

Τουλάχιστον 20 διαδηλώσεις αναμένονται, με περισσότερες διαμαρτυρίες πιθανόν να πραγματοποιηθούν όλο το Σαββατοκύριακο. Εκατοντάδες διαδηλωτές αναμένονται την Παρασκευή έξω από τον κεντρικό χώρο, το ξενοδοχείο Bayerischer Hof, για να επικοινωνήσουν τις υποτιθέμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ιράν.

Πάντως, ο Δείκτης Ασφάλειας του Μονάχου 2024, που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, έδειξε μια αποσύνδεση μεταξύ του δημόσιου αισθήματος και της πολιτικής ηγεσίας, με τους ψηφοφόρους να ενδιαφέρονται περισσότερο για μη παραδοσιακούς κινδύνους ως προς την ασφάλεια, όπως η μαζική μετανάστευση και η κλιματική αλλαγή, παρά για τις παραδοσιακές σοβαρές απειλές για την ασφάλεια.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News