Κόσμος Πέμπτη 7/03/2024, 22:17
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που πλαστογραφούσε έργα του Banksy

Οι Αρχές εκτιμούν ότι το κύκλωμα πούλησε τουλάχιστον 25 έργα σε εξειδικευμένα καταστήματα, οίκους δημοπρασιών, καθώς και μέσω διαδικτύου, σε πελάτες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η απάτη απέφερε κέρδη που υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ

Ισπανία: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που πλαστογραφούσε έργα του Banksy

Στην εξάρθρωση κυκλώματος που πλαστογραφούσε έργα του Banksy και τα πουλούσε στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, με τις τιμές να φθάνουν έως και 1.500 ευρώ, προχώρησε η αστυνομία της Καταλονίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των αστυνομικών Αρχών, δύο άτομα συνελήφθησαν στη Σαραγόσα, στη βορειοδυτική Ισπανία, όπου φέρεται να κατασκευάζονταν τα πλαστά έργα, ενώ συνελήφθησαν και δύο ακόμα άτομα, ως ύποπτα για τη διακίνησή τους.

Οι Αρχές εκτιμούν ότι το κύκλωμα πούλησε τουλάχιστον 25 έργα σε εξειδικευμένα καταστήματα, οίκους δημοπρασιών της Βαρκελώνης, καθώς και μέσω διαδικτύου, σε πελάτες στη Γερμανία, τη Σκωτία, την Ελβετία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η απάτη απέφερε κέρδη που υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ.

 

Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο, όταν πολλά παρόμοια έργα του Banksy έκαναν την εμφάνισή τους την ίδια εποχή. Το παράνομο εργαστήριο στη Σαραγόσα εντοπίστηκε τον Δεκέμβριο. «Δύο νεαροί οπαδοί της τέχνης του Banksy που αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα, δημιούργησαν τα έργα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας, η οποία δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε περαιτέρω συλλήψεις.

Ο Banksy, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει αποκαλυφθεί ποτέ, έχει αναδειχθεί τα τελευταία 20 χρόνια σε έναν από τους πιο περιζήτητους εν ζωή καλλιτέχνες δρόμου παγκοσμίως. Ως απάντηση στην αυξανόμενη κυκλοφορία πλαστών έργων του, ο καλλιτέχνης ίδρυσε το 2009 μια εταιρεία, με την ονομασία Pest Control, για την αυθεντικοποίηση των έργων που φέρουν το όνομά του.

Η αστυνομία της Καταλονίας δήλωσε ότι συνεργάστηκε με την Pest Control για να διαπιστώσει ότι τα έργα τέχνης που πωλήθηκαν από το κύκλωμα της Σαραγόσα ήταν πλαστά.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης:

Συνελήφθη ύποπτος για κλοπή νέου έργου τέχνης του Banksy

Banksy εναντίον Guess: Με έκλεψαν, γιατί να μην τους κλέψετε κι εσείς;

Ένας πίνακας του Banksy σε 10.000 κομμάτια

Ο γνωστός – άγνωστος καλλιτέχνης του δρόμου: Τα ακριβότερα έργα που πωλήθηκαν φέτος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News