Life & Arts Τετάρτη 24/11/2021, 19:02
LIFE & ARTS

Ο γνωστός – άγνωστος καλλιτέχνης του δρόμου: Τα ακριβότερα έργα που πωλήθηκαν φέτος

Ο γνωστός – άγνωστος καλλιτέχνης του δρόμου: Τα ακριβότερα έργα που πωλήθηκαν φέτος

Σε κάθε άλλη περίπτωση, ένα έργο τέχνης θα έχανε από την αξία του εάν καταστρεφόταν. Όχι όμως και στην περίπτωση του πίνακα «Girl with the Balloon» του Banksy, ο οποίος μετά την (κατά το ήμισυ) καταστροφή του απέκτησε αξία 18 φορές υψηλότερη.

Πριν από τρία χρόνια το διάσημο έργο πλειοδοτήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s έναντι 1 εκατ. βρετανικών λιρών. Με το χτύπημα του σφυριού, ακούστηκε συναγερμός στο κτίριο και ο πίνακας άρχισε να κινείται προς το κάτω μέρος της κορνίζας και να σκίζεται.

Στο εσωτερικό της κορνίζας είχε τοποθετηθεί συσκευή καταστροφής χαρτιού κατ’ εντολή του καλλιτέχνη, ο οποίος φέρεται να προέβη σε αυτήν την κίνηση, ώστε να δείξει ότι τα έργα τέχνης δεν μπορούν να θεωρούνται ποτέ ολοκληρωμένα.

 

Το «Κορίτσι με το μπαλόνι» μετονομάσθηκε σε «Η αγάπη στα σκουπίδια» και επέστρεψε δυναμικά στον Sotheby’s, όπου και πωλήθηκε έναντι 18,6 εκατ. λιρών (25,4 εκατ. δολάρια) στο τέλος αυτού του Οκτωβρίου. «Δεν μπορώ να σας πω πόσο φοβάμαι να χτυπήσω το σφυρί», αστειεύτηκε ο δημοπράτης, έπειτα από 10 λεπτά προσφορών.

Ο γνωστός – άγνωστος καλλιτέχνης του δρόμου: Τα ακριβότερα έργα που πωλήθηκαν φέτος-1

Πρόκειται πλέον για τον πιο ακριβό πίνακα του διάσημου – αλλά αγνώστου – σύγχρονου καλλιτέχνη του δρόμου. Το δεύτερο πιο ακριβό έργο του καλλιτέχνη, το «Game Changer» πωλήθηκε επίσης φέτος μέσω του οίκου Christie’s, έναντι 23,1 εκατ. δολαρίων.

Τον Μάρτιο που πραγματοποιήθηκε η πλειοδοσία, το έργο ήταν λιγότερο από ενός έτους, αφού δημιουργήθηκε με την επέλαση της πανδημίας. Ο καλλιτέχνης απέτιε φόρο τιμής στο ιατρικό προσωπικό, αποτυπώνοντας ένα αγόρι που παίζει με μία κούκλα με στολή νοσοκόμας, αντί να προτιμήσει τους γνωστούς σουπερ ήρωες. Μάλιστα, τα έσοδα από την πώληση του πίνακα, ο οποίος είναι γνωστός και με την ονομασία «Painting for Saints», δόθηκαν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που έχουν σχέσεις με το βρετανικό σύστημα υγείας.

Ο γνωστός – άγνωστος καλλιτέχνης του δρόμου: Τα ακριβότερα έργα που πωλήθηκαν φέτος-2

Ανάμεσα στην δεκάδα των ακριβότερων έργων του Banksy βρίσκονται τρία ακόμη που πωλήθηκαν φέτος και αποτυπώνουν με έξυπνο και σύγχρονο τρόπο τα προβλήματα της εποχής μας. Το διάσημο «Love is in the Air» παρουσιάζει έναν διαδηλωτή να πετά αντί για μολότοφ ή πέτρες, ένα μπουκέτο λουλούδια. Ο πίνακας αυτός πωλήθηκε έναντι 12,9 εκατ. δολαρίων στη δημοπρασία του Μαΐου.

Ο γνωστός – άγνωστος καλλιτέχνης του δρόμου: Τα ακριβότερα έργα που πωλήθηκαν φέτος-3

Πολύ μικρότερο ποσό, αν και σε καμία περίπτωση αμελητέο, απέσπασε σε δημοπρασία το εμβληματικό «Subject to Availability», το οποίο αποτελεί ωδή στο περιβάλλον και παρουσιάζει το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Πωλήθηκε τον Ιούνιο έναντι 6,3 εκατ. δολαρίων.

Ο γνωστός – άγνωστος καλλιτέχνης του δρόμου: Τα ακριβότερα έργα που πωλήθηκαν φέτος-4

Παρότι συγκαταλέγεται μεταξύ των σπουδαιότερων σύγχρονων καλλιτεχνών στον κόσμο, ο Banksy δεν έχει αποκαλύψει ούτε το πρόσωπό του ούτε και κάποιο στοιχείο του χαρακτήρα του.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο σκισμένος πίνακας του Banksy επιστρέφει στο Sotheby’s με πολλαπλάσια αξία

Google Doodle: Αφιέρωμα στα έργα του Ολλανδού ζωγράφου Johannes Vermeer

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS