ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Banksy εναντίον Guess: Με έκλεψαν, γιατί να μην τους κλέψετε κι εσείς;

Banksy εναντίον Guess: Με έκλεψαν, γιατί να μην τους κλέψετε κι εσείς;

«Επίθεση» στον οίκο Guess έκανε την περασμένη Παρασκευή ο Banksy, ο καλλιτέχνης άγνωστων στοιχείων με τα εξαιρετικά δημοφιλή γκράφιτι ανά τον κόσμο.

Ο Banksy που σπανίως δίνει σημασία σε τέτοιου είδους ζητήματα, ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram μία εικόνα από το κατάστημα του Guess στην Regent Street του Λονδίνου. Σχολιάζοντας την εικόνα έγραψε: «Πήραν από μόνοι τους τα έργα χωρίς να ρωτήσουν, πώς μπορεί να είναι λάθος να κάνετε και εσείς το ίδιο με τα ρούχα τους;»

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Banksy (@banksy)

Το κατάστημα είχε στη βιτρίνα το «flower thrower», το έργο του Banksy που απεικονίζει έναν διαδηλωτή έτοιμο να πετάξει λουλούδια. Επίσης, είχε ρούχα, πάνω στα οποία φαίνονταν τα έργα τέχνης του όπως «Το κορίτσι με το Μπαλόνι».

Η Guess από την πλευρά της δήλωσε ότι η συλλογή των ρούχων δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία Brandalised, η οποία παραχωρεί τα δικαιώματα χρήσης σχεδίων από καλλιτέχνες γκράφιτι.

Μετά το μήνυμα του Banksy στο Instagram, η Guess έκλεισε το εν λόγω κατάστημα για το κοινό, έβαλε προσωπικό ασφαλείας στην είσοδο και έκρυψε τη βιτρίνα. Ο επικεφαλής δημιουργικού (chief creative officer), Paul Marciano, δήλωσε τον περασμένο μήνα για τη συλλογή: «Τα γκράφιτι του Banksy άσκησαν απίστευτη επιρροή, η οποία έχει απήχηση στην ποπ κουλτούρα. Αυτή η νέα συλλογή με την Brandalised είναι ένας τρόπος, ώστε η μόδα να δείξει την ευγνωμοσύνη της».

Banksy εναντίον Guess: Με έκλεψαν, γιατί να μην τους κλέψετε κι εσείς;-1
φωτ. Reuters

Νόμιμο ή παράνομο;

Όπως δήλωσε στο BBC η Liz Ward, δικηγόρος ειδική σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, η Guess «φαίνεται να εξασφάλισε νόμιμα τα έργα του Banksy μέσω τρίτου, ήτοι την Brandalised, η οποία λέει ότι έχει το δικαίωμα εμπορίας και χρήσης των έργων του Banksy σε προϊόντα».

«Δεν είναι γνωστό εάν ο Banksy ενέκρινε ή ήξερε καν για τη συμφωνία. Εάν ήξερε, τότε τα σχόλιά του είχαν στόχο να δημιουργήσουν κάποιου είδους επιθετική εκστρατεία μάρκετινγκ. Εάν δεν το ήξερε, τότε πρέπει να είναι αρκετά ενοχλημένος, ιδίως επειδή τέτοιες παραδοσιακές εταιρείες και brand δεν συμβαδίζουν με τις αντικαθεστωτικές του απόψεις».

Η ίδια τόνισε τέλος, ότι ο Banksy σε κάθε περίπτωση θα μπορούσε να κινηθεί νομικά, αλλά δεδομένης της ανωνυμίας που διατηρεί απέναντι στο κοινό, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης:

Ένας πίνακας του Banksy σε 10.000 κομμάτια

«Ξημέρωμα» 23 εκατομμυρίων: O πίνακας που πωλήθηκε σε 6 λεπτά

Το μωρό των Nirvana ήθελε χρήματα – Ο δικαστής του είπε «Nevermind»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News