Κόσμος Πέμπτη 1/02/2024, 13:05
ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία για τη βοήθεια 50 δισ. στην Ουκρανία

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία για τη βοήθεια 50 δισ. στην Ουκρανία

Σε συμφωνία φαίνεται ότι κατέληξαν οι «27» Ευρωπαίοι ηγέτες σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του προϋπολογισμού, που περιλαμβάνει και το «πακέτο» οικονομικής ενίσχυσης της Ουκρανίας.

Η συμφωνία έρχεται μετά από μακροχρόνιες διαφωνίες, αλλά και ευθεία σύγκρουση πολλών μηνών με τη Βουδαπέστη και τον Βίκτορ Ορμπαν.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε συγκεκριμένα πως «και οι 27 ηγέτες συμφώνησαν στην επιπρόσθετη στήριξη για την Ουκρανία εντός του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού».

 

Η συμφωνία «κλειδώνει σε σταθερή, μακροπρόθεσμη και προβλεπόμενη χρηματοδότηση για την Ουκρανία» τόνισε ο Σαρλ Μισέλ για να προσθέσει «η Ε.Ε αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο και την ευθύνη σε ό,τι αφορά τη στήριξη για Ουκρανία». «Γνωρίζουμε τι διακυβεύεται» είπε χαρακτηριστικά.

Για μια καλή ημέρα για την Ευρώπη έκανε λόγο η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ανάρτησή της λίγα λεπτά μετά την κρίσιμη επίτευξη συμφωνίας. 

«Συμφωνία! 

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υλοποίησε τις προτεραιότητές μας. Στήριξη της Ουκρανίας. Καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Στήριξη της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας. Μια καλή μέρα για την Ευρώπη» έγραψε στο Twitter.

Σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων παράγραφος 6 (α) αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «στη βάση της ετήσιας έκθεσης της Κομισιόν για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης για την Ουκρανία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διεξάγει συζήτηση σε ετήσια βάση με σκοπό την παροχή καθοδήγησης. Εάν χρειαστεί σε δύο χρόνια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κάνει πρόταση για αναθεώρηση στο πλαίσιο του νέου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου».

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News