Κόσμος Τρίτη 21/11/2023, 19:29
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι προς Ε.Ε.: Αναμένουμε μια πολιτική απόφαση για να ξεκινήσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Ζελένσκι προς Ε.Ε.: Αναμένουμε μια πολιτική απόφαση για να ξεκινήσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε σήμερα από το Κίεβο ότι θέλει να υπάρξει κάποιο «αποτέλεσμα» στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον Δεκέμβριο, όπου θα αποφασισθεί εάν η χώρα του είναι έτοιμη ή όχι να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Στην επόμενη Σύνοδο, τον Δεκέμβριο, «αναμένουμε ένα αποτέλεσμα, μια πολιτική απόφαση για να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις», είπε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Μολδαβίας Μάγια Σάντου.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να πείσω τους συναδέλφους μου ότι χρειαζόμαστε μια απόφαση τον Δεκέμβριο», απάντησε ο Μισέλ, παραδεχόμενος ωστόσο ότι η προσεχής Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να είναι «δύσκολη».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε στις αρχές Νοεμβρίου ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. και η τελική απόφαση θα ληφθεί από τους 27 ηγέτες των χωρών-μελών, στη Σύνοδό τους, στα μέσα Δεκεμβρίου.

Ο Ζελένσκι είπε ότι ζήτησε από τους «27» να είναι «συγκεκριμένοι και σαφείς» στο θέμα αυτό και να λάβουν υπόψη τους την απόσταση που έχει ήδη καλύψει η Ουκρανία στον δρόμο για την ένταξή της στην Ε.Ε. Η Κομισιόν θεωρεί ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί το 90% των προϋποθέσεων που έθετε. Η Ε.Ε. ζητούσε από το Κίεβο ορισμένες μεταρρυθμίσεις που αφορούσαν κυρίως το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε και τα υπόλοιπα θα γίνουν επίσης», είπε ο Ζελένσκι, υπογραμμίζοντας ότι το ουκρανικό κοινοβούλιο έχει ήδη ψηφίσει τις μεταρρυθμίσεις που ζητά η Ε.Ε. και ότι η χώρα του πληροί τις προϋποθέσεις που της τέθηκαν.

Οι «27» θα πρέπει να εξετάσουν το αίτημα μιας «εμπόλεμης χώρας», υπενθύμισε, θεωρώντας ότι μια θετική απάντηση εκ μέρους των Βρυξελλών θα βοηθούσε τους Ουκρανούς να πιστέψουν ότι «υπάρχει δικαιοσύνη».

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει «ηθικό καθήκον» και είναι «στρατηγική ευθύνη» της να δώσει μια θετική απάντηση στην Ουκρανία, απάντησε ο Σαρλ Μισέλ.

Ορισμένες χώρες ωστόσο εκφράζουν επιφυλάξεις για την ένταξη της Ουκρανίας και φοβούνται την «αποσταθεροποίηση» που θα μπορούσε να επιφέρει μια τέτοια εξέλιξη.

Αποδεχόμενη την Ουκρανία και τη Μολδαβία στους κόλπους της, η Ε.Ε. κάνει μια «στρατηγική επένδυση για την ειρήνη», σχολίασε ο Μισέλ.

Η πρόεδρος της Μολδαβίας, Μάγια Σάντου, προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Ενωση να επιταχύνει τις ενταξιακές διαδικασίες. «Η ταχύτητα και η ενότητα δεν είναι μόνο στρατηγικές επιλογές, είναι θέμα επιβίωσης και επιστροφής στην ευρωπαϊκή σταθερότητα», είπε.

Πηγή: kathimerini.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News