Κόσμος Τετάρτη 31/01/2024, 21:49
ΚΟΣΜΟΣ

Σε θέσεις «μάχης» οι αγρότες – Αύριο η κρίσιμη σύνοδος κορυφής της Κομισιόν

Σε θέσεις «μάχης» οι αγρότες – Αύριο η κρίσιμη σύνοδος κορυφής της Κομισιόν

Εξαπλώνεται το κίνημα των αγροτών σε όλη την Ευρώπη, ενώ τα τρακτέρ πολιορκούν ήδη Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα. Οι αγρότες εμφανίζονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, με την Κομισιόν ενόψει της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη- σε μια προσπάθεια να απαντήσει στα αιτήματά τους, να ανακοινώνει νέα μέτρα.

Η Κομισιόν έκανε ένα πρώτο βήμα και πρότεινε κάποιες εξαιρέσεις σε ορισμένες από τις υποχρεώσεις που έχουν οι αγρότες. Τώρα, εναπόκειται στα κράτη μέλη να τις εξετάσουν πριν γίνουν τα επόμενα βήματα.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να παραταθούν κατά ένα χρόνο οι εξαιρέσεις σε δασμούς που αφορούν σε αγροτικά ουκρανικά προϊόντα, όπως φρούτα και λαχανικά, θέτοντας ταυτόχρονα ένα είδους φρένο σε περίπτωση που παρατηρηθεί αλόγιστη εισαγωγή σε πουλερικά, αυγά και ζάχαρη. Ωστόσο, αυτό ήταν ένα μέτρο το οποίο δεν χαροποίησε ιδιαίτερα μια μερίδα κρατών μελών – μεταξύ των οποίων και η Γαλλία. Πάντως, το ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων προστέθηκε στις υποθέσεις της ατζέντας της Συνόδου.

Οι Βέλγοι αγρότες είναι αποφασισμένοι να δώσουν ηχηρό παρών την ώρα που θα είναι σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των κρατών – μελών την Πέμπτη.

Υπό πολιορκία το Παρίσι

Μία «ανάσα» από το Παρίσι βρίσκονται τα κομβόι των Γάλλων αγροτών που διαμαρτύρονται με κάθε τρόπο. Ο Γάλλος πρόεδρος αντιμετωπίζει ίσως τη μεγαλύτερη αγροτική αντίδραση στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για επιστροφή των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία.

Για ένα 24ωρο, αστυνομικοί και χωροφύλακες προσπαθούσαν να μπλοκάρουν τους αγρότες ώστε να μην φτάσουν στον προορισμό τους, στη χονδρική αγορά τροφίμων Ρανζίς (Rungis), 20 χιλιόμετρα από το Παρίσι. Αυτή ήταν η «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης.

Ωστόσο, οι αγρότες με τα τρακτέρ ξεγέλασαν τις τοπικές αρχές (οδηγώντας από την άλλη άκρη της Γαλλίας) και έφτασαν τελικά στο Ρανζίς, δηλώνοντας ότι θα περάσουν την νύχτα εκεί. Η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές για παρεμπόδιση κυκλοφορίας.

Παράλληλα, το πρωί (31/1) ο Πρωθυπουργός Ατάλ συναντήθηκε με μικρότερα αλλά πιο ριζοσπαστικοποιημένα συνδικάτα των αγροτών. «Συνεχίζουμε να λέμε ότι πρέπει να μπλοκάρουμε γιατί δεν λάβαμε ικανοποιητικές απαντήσεις σε σχέση με την απόγνωση των αγροτών» δήλωσε ο γεν. γραμματέας της Confédération paysanne, Stéphane Galais (Στεφάν Γκαλέ) μετά τη συνάντηση.

Πηγή: ertnews.gr

Διαβάστε επίσης:

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών – Τρακτέρ στους δρόμους και μπλόκα

Παραχωρήσεις από την Κομισιόν για τους αγρότες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News