Κοινωνία Τετάρτη 31/01/2024, 20:47
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών – Τρακτέρ στους δρόμους και μπλόκα

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών – Τρακτέρ στους δρόμους και μπλόκα

Κλιμακώνονται τα τελευταία 24ωρα οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε πολλές περιοχές της χώρας, με μπλόκα να στήνονται σε εθνικές οδούς.

Το απόγευμα της Τετάρτης, αγρότες έκλεισαν το ένα ρεύμα κυκλοφορίας στην Εθνική, στον κόμβο του Πλατυκάμπου.

Μπλόκο σημειώθηκε επίσης στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας στο ύψος της Σκάλας Αταλάντης. Προηγουμένως, η αστυνομία είχε αποκλείσει την κυκλοφορία στον δρόμο που οδηγεί από την πόλη της Αταλάντης για να αποτρέψει την κίνηση των τρακτέρ των αγροτών. Παρακάμπτοντας τους αστυνομικούς με κίνηση μέσα από τα χωράφια οι αγρότες κατάφεραν να φτάσουν στην Εθνική Οδό. Στην Εθνική βρίσκονταν περισσότερα από 50 τρακτέρ και 70 άτομα. Ο αυτοκινητόδρομος άνοιξε το απόγευμα της Τετάρτης. 

 

 

 

Σε ολιγόλεπτο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Λάρισας-Κοζάνης στο ύψος της διασταύρωσης με Δένδρα προχώρησαν το μεσημέρι αγρότες από τα Δένδρα και Πλατανούλια του Δήμου Τυρνάβου.

Οι κινητοποιήσεις αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», να συνεχιστούν έως και το τέλος της εβδομάδας, ενώ πολλοί αγρότες σχεδιάζουν να μεταβούν στην Agrotica την ημέρα των εγκαινίων –αύριο, Πέμπτη– και να παραμείνουν τις τέσσερις ημέρες που θα διαρκέσει η έκθεση στη Θεσσαλονίκη. Σχεδιάζουν τη σύνταξη ενός υπομνήματος με την καταγραφή των προβλημάτων τους το οποίο θα προσπαθήσουν να επιδώσουν στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ζητώντας παράλληλα να συναντηθούν μαζί του.

Στο μεταξύ, αύριο το πρωί έχουν δώσει ραντεβού στη γέφυρα της Θέρμης οι μελισσοκόμοι της Μακεδονίας, οι οποίοι με τα οχήματά τους θα κατέβουν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης προκειμένου να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται.

Επισημαίνεται ότι για αύριο δεν αποκλείεται αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Ημαθίας να κλείσουν συμβολικά το οδόστρωμα επί της Εγνατίας οδού στον κόμβο της Κουλούρας, ενώ δεν αποκλείεται και οι αγρότες από την Επανομή, να επιχειρήσουν εκ νέου την κάθοδό τους προς τον κόμβο αεροδρομίου. Στις Σέρρες όσοι δεν αφιχθούν στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσουν αύριο συγκέντρωση διαμαρτυρίας μέσα στην πόλη, ενώ τονίζεται ότι στην Καστοριά, την Εορδαία, τη Νάουσα και σε άλλες περιοχές έχουν στηθεί μπλόκα αγροτών.

Συνάντηση Μητσοτάκη με αγρότες στο μπλόκο της Βόνιτσας

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με αγρότες στο μπλόκο της Βόνιτσας. Ο εκπρόσωπος των αγροτών ζήτησε, μεταξύ άλλων, άμεσα η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μέτρα στήριξης, να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να δημιουργηθούν έργα υποδομής στην ύπαιθρο.

Ο πρωθυπουργός άκουσε τα αιτήματα και κατόπιν σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ούτε γκαρσόνια θα γίνετε, ούτε για τη Γερμανία θα φύγετε. Ξέρετε πολύ καλά ότι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι για εμάς πρώτη πολιτική προτεραιότητα. Ξέρω τα προβλήματα, τα γνωρίζω από πρώτο χέρι. Γνωρίζετε, όμως, ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση στάθηκε στο μέτρο του εφικτού κοντά στους αγρότες και με μείωση της φορολόγησης και με αύξηση της οικονομικής στήριξης στον ΕΛΓΑ». 

Τόνισε ότι «είμαστε πάντα ανοιχτοί να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο» και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει τις εκκρεμότητες. «Στο μέτρο του εφικτού, διότι οι δημοσιονομικές δυνατότητες δεν είναι ατελείωτες, να κάνουμε το καλύτερο για τον πρωτογενή τομέα». 

Πηγή:kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης:

Αγρότες: Eκλεισε η Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας στην Αταλάντη

Παραχωρήσεις από την Κομισιόν για τους αγρότες

Μητσοτάκης: Αυξάνεται έως τα 10.000 ευρώ η πρώτη αρωγή στους αγρότες της Θεσσαλίας

 

 
 
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News