Κόσμος Σάββατο 27/01/2024, 17:27
ΚΟΣΜΟΣ

Λευκός Οίκος: Προετοιμασίες για τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Σι

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, και ο Κινέζος υπουργό Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, πραγματοποίησαν συζητήσεις στη Μπανγκόκ

Λευκός Οίκος: Προετοιμασίες για τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Σι

Tηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους προέδρους των ΗΠΑ και της Κίνας βρίσκεται σε προετοιμασία μετά τις υψηλού επιπέδου σινοαμερικανικές συνομιλίες της Μπανγκόκ ανάμεσα στον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν και τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύθηκαν «να συνεχίσουν τις διπλωματικές ανταλλαγές και διαβουλεύσεις υψηλού επιπέδου επί των τομέων που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας» για τις δύο χώρες «και σε αυτές περιλαμβάνεται τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στο πρόεδρο Μπάιντεν και τον πρόεδρο Σι», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν είχε εποικοδομητικές συνομιλίες με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι στην Μπανγκόκ, όπου συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας και να διαχειρισθούν τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις δύο χώρες, ανακοίνωσε επίσης ο Λευκός Οίκος.

«Ο κ. Σάλιβαν τόνισε ότι, αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα βρίσκονται σε ανταγωνισμό, οι δύο χώρες χρειάζονται να προλαμβάνουν την μετατροπή του (ανταγωνισμού αυτού) σε σύγκρουση ή αντιπαράθεση», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Η Κίνα χαρακτήρισε «ειλικρινείς και ουσιαστικές» τις συνομιλίες ανάμεσα στον Γουάνγκ Γι και τον Τζέικ Σάλιβαν στην Μπανγκόκ κατά τις οποίες συζητήθηκε και το θέμα της Ταϊβάν, όπως διευκρίνισε το Πεκίνο.

«Οι δύο πλευρές είχαν ειλικρινείς, ουσιαστικές και εποικοδομητικές συνομιλίες», κυρίως «για την κατάλληλη διαχείριση σημαντικών και ευαίσθητων θεμάτων των σινοαμερικανικών σχέσεων», ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. «Η μεγαλύτερη πρόκληση για τις σινοαμερικανικές σχέσεις είναι το κίνημα που επιδιώκει την ανεξαρτησία της Ταϊβάν», δήλωσε ο Γουάνγκ Γι ενώπιον του Τζέικ Σάλιβαν, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πεκίνου. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες οφείλουν […] να τηρήσουν εμπράκτως τη δέσμευσή τους να μην υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν και να υποστηρίξουν την ειρηνική επανένωση της Κίνας» με το νησί, δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης:

Προστατευτισμός και γεωπολιτικές εντάσεις: Το εκρηκτικό κοκτέιλ που αλλάζει τη γεωγραφία των επενδύσεων

Πιθανό η Κίνα να αντιμετωπίσει περαιτέρω περιορισμούς στα τσιπ το 2024 

Οι ΗΠΑ θα προτείνουν τη θέσπιση κανόνων «know your customer» για τις εταιρείες cloud computing

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News