Κόσμος Σάββατο 13/01/2024, 17:57
ΚΟΣΜΟΣ

Joe Biden: Οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν

Joe Biden: Οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden δήλωσε το Σάββατο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν.

Οι δηλώσεις Biden έγιναν με αφορμή τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ταϊβάν βάσει των οποίων ο υποψήφιος πρόεδρος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP) της Ταϊβάν Lai Ching-te ανέβηκε για τρίτη φορά στην εξουσία, απορρίπτοντας σθεναρά τις κινεζικές πιέσεις και δεσμεύτηκε τόσο να σταθεί απέναντι στο Πεκίνο όσο και να επιδιώξει συνομιλίες.

«Δεν υποστηρίζουμε την ανεξαρτησία…» δήλωσε ο Biden, όταν του ζητήθηκε να αντιδράσει στις εκλογές του Σαββάτου.

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, η Ουάσινγκτον είχε προειδοποιήσει ότι θα ήταν απαράδεκτο για οποιαδήποτε χώρα να παρέμβει στις εκλογές.

Η Ταϊβάν, ένα γειτονικό νησί που η Κίνα διεκδικεί ως δικό της, έχει μια επιτυχημένη δημοκρατική ιστορία από τότε που διεξήγαγε τις πρώτες άμεσες προεδρικές εκλογές το 1996, το αποκορύφωμα δεκαετιών αγώνα ενάντια στην αυταρχική διακυβέρνηση και τον στρατιωτικό νόμο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο σημαντικότερος διεθνής υποστηρικτής και προμηθευτής όπλων της Ταϊβάν, παρά την έλλειψη επίσημων διπλωματικών δεσμών με το νησί.

Η κυβέρνηση Biden φοβόταν ότι οι εκλογές, η μετάβαση και η νέα κυβέρνηση θα κλιμάκωναν τη σύγκρουση με το Πεκίνο.

Ο Biden έχει εργαστεί για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας να συζητηθούν οι διαφορές σε θέματα ασφάλειας σε μια σύνοδο κορυφής στην Καλιφόρνια με τον πρόεδρο Xi Jinping τον Νοέμβριο.

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν αναμένει ότι η Κίνα θα προσπαθήσει να ασκήσει πίεση στον νέο πρόεδρό της μετά την ψηφοφορία, συμπεριλαμβανομένης της διοργάνωσης στρατιωτικών ασκήσεων κοντά στο νησί αυτή την άνοιξη, δήλωσαν δύο ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Η Κίνα δεν έχει ποτέ αποκηρύξει τη χρήση βίας για να θέσει την Ταϊβάν υπό τον έλεγχό της.

Σε μια επίδειξη υποστήριξης προς την κυβέρνηση, ο Biden σχεδιάζει να στείλει μια ανεπίσημη αντιπροσωπεία στο αυτοδιοικούμενο νησί, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης Biden.

Η αντιπροσωπεία είναι πιθανό να περιλαμβάνει ορισμένους πρώην υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο οποίος δήλωσε ότι τα ονόματα δεν έχουν οριστικοποιηθεί. Παρόμοιες αντιπροσωπείες έχουν σταλεί στην Ταϊβάν στο παρελθόν.

Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα είχε εξοργιστεί το 2016 όταν ο τότε εκλεγμένος πρόεδρος Donald Trump μίλησε τηλεφωνικά με την πρόεδρο της Ταϊβάν Tsai Ing-wen, την πρώτη τέτοια συνομιλία μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ και της Ταϊβάν από τότε που ο πρόεδρος Jimmy Carter άλλαξε τη διπλωματική αναγνώριση από την Ταϊβάν στην Κίνα το 1979.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ταϊβάν: Πρωτιά για τον υποψήφιο που η Κίνα χαρακτήρισε «σοβαρό κίνδυνο»

Κίνα: Κυρώσεις σε πέντε βιομηχανίες των ΗΠΑ λόγω Ταϊβάν

Ο ιδρυτής της TSMC λέει ότι οι εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας θα επιβραδύνουν την παγκόσμια βιομηχανία τσιπ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News