Κόσμος Σάββατο 2/12/2023, 09:47
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ταξιδιωτική οδηγία για την Κίνα ζητούν 5 γερουσιαστές μετά από κρούσματα αναπνευστικής νόσου

ΗΠΑ: Ταξιδιωτική οδηγία για την Κίνα ζητούν 5 γερουσιαστές μετά από κρούσματα αναπνευστικής νόσου

Πέντε Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές με επικεφαλής τον Marco Rubio ζήτησαν την Παρασκευή από την κυβέρνηση του προέδρου Joe Biden να απαγορεύσει τα ταξίδια μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας μετά την έξαρση των κρουσμάτων αναπνευστικής νόσου στην Κίνα.

«Θα πρέπει να περιορίσουμε αμέσως τα ταξίδια μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και (της Κίνας) μέχρι να μάθουμε περισσότερα για τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η νέα ασθένεια», αναφέρεται στην επιστολή που υπογράφει ο Rubio, ο κορυφαίος Ρεπουμπλικάνος στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας, μαζί με τους γερουσιαστές J.D. Vance, Rick Scott, Tommy Tuberville και Mike Braun.

Η αύξηση των κρουσμάτων έγινε παγκόσμιο ζήτημα την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε από την Κίνα περισσότερες πληροφορίες, επικαλούμενος μια έκθεση του Προγράμματος Παρακολούθησης Αναδυόμενων Ασθενειών για περιπτώσεις μη διαγνωσμένης πνευμονίας σε παιδιά.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης Biden δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά την έξαρση των αναπνευστικών ασθενειών στην Κίνα, αλλά πρόσθεσε ότι: «Βλέπουμε εποχικές τάσεις. Τίποτα δεν φαίνεται ασυνήθιστο…. Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των ανθρώπων που αναζητούν περίθαλψη στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των ΗΠΑ και της έξαρσης των αναπνευστικών ασθενειών στην Κίνα».

Ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, Liu Pengyu, δήλωσε σε απάντηση της επιστολής του Rubio: «Οι σχετικοί ισχυρισμοί είναι καθαρά κακόβουλα κατασκευάσματα. Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά σε αυτούς».

Η Maria Van Kerkhove, αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος ετοιμότητας και πρόληψης επιδημιών και πανδημιών του ΠΟΥ, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η αύξηση φαίνεται να οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των παιδιών που προσβάλλονται από παθογόνους μικροοργανισμούς, τους οποίους είχαν αποφύγει κατά τη διάρκεια των δύο ετών των περιορισμών του COVID-19.

Τους τελευταίους μήνες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα αυξάνουν σταθερά τις πτήσεις μεταξύ των χωρών, αν και παραμένουν πολύ κάτω από τα επίπεδα του 2019. Ο αριθμός των εγκεκριμένων πτήσεων αυξήθηκε στις 9 Νοεμβρίου σε 35 ανά εβδομάδα για κάθε χώρα, από 12 ανά εβδομάδα τον Αύγουστο.

Τον Ιανουάριο του 2020, ο τότε πρόεδρος Donald Trump απαγόρευσε στους περισσότερους μη Αμερικανούς πολίτες που είχαν πρόσφατα βρεθεί στην Κίνα να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω ανησυχιών για τον COVID,αλλά δεν περιόρισε τις πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήραν τους άνευ προηγουμένου ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους πλήρως εμβολιασμένους διεθνείς επισκέπτες από τον Νοέμβριο του 2021, συμπεριλαμβανομένων των επισκεπτών από την Κίνα. Τον Ιούνιο του 2022 οι ΗΠΑ ανακάλεσαν μια ξεχωριστή απαίτηση για τους ταξιδιώτες που ταξιδεύουν με αεροπλάνο να έχουν αρνητικό τεστ πριν από την άφιξή τους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αρχίσει τον Ιανουάριο να απαιτούν από τους επιβάτες αεροπλάνων να κάνουν αρνητικές εξετάσεις COVID μετά την απόφαση του Πεκίνου να άρει τις αυστηρές πολιτικές μηδενικού COVID, αλλά ήραν τις απαιτήσεις τον Μάρτιο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News