Business & Finance Παρασκευή 27/10/2023, 13:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ιδρυτής της TSMC λέει ότι οι εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας θα επιβραδύνουν την παγκόσμια βιομηχανία τσιπ

Ο ιδρυτής της TSMC λέει ότι οι εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας θα επιβραδύνουν την παγκόσμια βιομηχανία τσιπ

Ο ιδρυτής του μεγαλύτερου κατασκευαστή τσιπ στον κόσμο, Morris Chang, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι αυξανόμενες εντάσεις σχετικά με την τεχνολογία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας θα επιβραδύνουν την παγκόσμια βιομηχανία τσιπ.

Ο Chang, ο οποίος ίδρυσε την Taiwan Semiconductor Manufacturing Co στα τέλη της δεκαετίας του 1980, έκανε τις δηλώσεις σε μια εκδήλωση στη Νέα Υόρκη. Η εταιρεία βοήθησε το δημοκρατικά διοικούμενο νησί της Ταϊβάν να γίνει ο κορυφαίος παραγωγός προηγμένων τσιπ στον κόσμο, μεταδίδει το CNN.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ενέκριναν νωρίτερα αυτό το μήνα ένα επιπλέον σύνολο περιορισμών στις εξαγωγές που περιλαμβάνουν τα τσιπ και τα εργαλεία κατασκευής τσιπ που μπορούν να εξαχθούν στην Κίνα, αφού η Huawei τον περασμένο μήνα παρουσίασε μία συσκευή τηλεφώνου με νέο εγχώρια κατασκευασμένο τσιπ.

Ο Chang, 92 ετών, είπε ότι η αποκοπή της βιομηχανίας τσιπ της Κίνας από τον υπόλοιπο κόσμο θα επηρεάσει άλλους παίκτες εκτός της συγκεκριμένης χώρας.

«Νομίζω ότι η αποσύνδεση θα έχει αντίκτυπο τελικά τους πάντες. Φυσικά, ο άμεσος σκοπός είναι να επηρεάσει αρνητικά την Κίνα και πιστεύω ότι το κάνει αυτό», είπε ο Chang.

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι επιπτώσεις μιας τέτοιας αποσύνδεσης είχαν ήδη γίνει σαφείς και ότι πολλές προηγούμενες οικονομικές συγκρούσεις μεταξύ εδραιωμένων και αναδυόμενων δυνάμεων είχαν καταλήξει σε πολέμους.

«Φαίνεται ότι οι χώρες είναι τρελές η μία με την άλλη, αυτό με ανησυχεί», είπε ο Chang, ο οποίος χαρακτηρίζει τη γεωπολιτική ένταση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας ως μια υπάρχουσα δύναμη που αντιμετωπίζει μια αναδυόμενη δύναμη.

«Η μόνη μας ελπίδα είναι να μην οδηγήσει σε κάτι ακόμη πιο σοβαρό», υπογράμμισε ο Chang.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Κίνα, ο επιχειρηματίας έκανε καριέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έγινε πολιτογραφημένος πολίτης το 1962, προτού αρχίζει να χτίσει τη βιομηχανία τσιπ στην Ταϊβάν. Θεωρείται πλέον ως μια θρυλική φιγούρα στον κλάδο που έχει παγιδευτεί στη μέση της γεωπολιτικής έντασης.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι κερδίζουν από την απο-παγκοσμιοποίηση: Οι χώρες και οι εταιρείες

Big Tech: «Δώρο» 2,4 τρισ.δολαρίων στην κεφαλαιοποίησή τους από την AI

Ελον Μασκ: Η Starlink γίνεται και πάροχος κινητής τηλεφωνίας

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News