Κόσμος Τρίτη 26/12/2023, 17:00
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία, προεδρικές εκλογές: Έφεση καταθέτει μετά τον αποκλεισμό της η Duntsova 

Ρωσία, προεδρικές εκλογές: Έφεση καταθέτει μετά τον αποκλεισμό της η Duntsova 

Η πρώην τηλεοπτική δημοσιογράφος, Yekaterina Duntsova, η οποία έχει δηλώσει ότι είναι αντίθετη στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας και η οποία αποκλείστηκε το Σάββατο από υποψήφια για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές της Ρωσίας κατέθεσε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Τα μέλη της κεντρικής εκλογικής επιτροπής ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της απόρριψης της υποψηφιότητας της Yekaterina Duntsova, επικαλούμενα πολυάριθμες παραβιάσεις στα έγγραφα που είχε καταθέσει προς υποστήριξη της υποψηφιότητάς της.

Μιλώντας στο Reuters μετά την υποβολή της προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο, η Duntsova -η οποία δεν είναι ευρέως γνωστή σε όλη τη Ρωσία και κατά δική της παραδοχή διαθέτει έναν πυρήνα υποστήριξης χιλιάδων ανθρώπων σε μια χώρα με πάνω από 140 εκατομμύρια κατοίκους- ξεκαθάρισε ότι δεν περίμενε ότι η προσφυγή της θα είχε επιτυχία.

Ωστόσο, η 40χρονη δήλωσε ότι της απαγορεύτηκε άδικα να λάβει μέρος σε έναν εκλογικό αγώνα που αναμένεται ευρέως να κερδίσει ο εν ενεργεία Vladimir Putin, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία είτε ως πρόεδρος είτε ως πρωθυπουργός για περισσότερα από 20 χρόνια.

Με το να μην την αφήσουν να συμμετάσχει, είπε ότι οι αρχές στέρησαν από ορισμένους νέους Ρώσους έναν τρόπο να εκφράσουν τις απόψεις τους μέσα σε ένα αυστηρά ελεγχόμενο πολιτικό σύστημα.

Αυτό, υποστήριξε, ενέχει τον κίνδυνο να υποδαυλίσει την απάθεια και το μποϊκοτάζ των εκλογών του Μαρτίου από ορισμένους ψηφοφόρους.

«Έχω την αίσθηση ότι το πεδίο (των υποψηφίων) καθαρίζει… Δεν είναι συμφέρον για κανέναν και κυρίως για τις αρχές να να μην υπάρχουν στον κατάλογο των υποψηφίων παρά μόνο άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών», είπε. «Πού είναι οι εκπρόσωποι των νέων ανθρώπων; Πού είναι οι εκπρόσωποι των ανθρώπων που θέλουν να μιλήσουν για ειρήνη, για δημοκρατικές αξίες, για μεταρρυθμίσεις, για εμπιστοσύνη στο θεσμό της εξουσίας;»

Η κεντρική εκλογική επιτροπή λέει ότι οι αποφάσεις της βασίζονται καθαρά σε κανόνες και ότι η δουλειά της είναι να διασφαλίζει ότι οι υποψήφιοι ακολουθούν τις σωστές διαδικασίες.

Μιλώντας την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στην Duntsova, αλλά δήλωσε ότι το σύνταγμα επιτρέπει σε ανθρώπους με πολιτικές φιλοδοξίες να θέσουν υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας, εάν πληρούν τα νομικά κριτήρια για να το πράξουν.

Το Κρεμλίνο παραπέμπει σε δημοσκοπήσεις που δίνουν στον 71χρονο Putin δημοτικότητα περίπου 80% και λέει ότι οι περισσότεροι Ρώσοι υποστηρίζουν αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Putin έχει παρουσιάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως έναν υπαρξιακό αγώνα για μια νέα παγκόσμια τάξη με τη Δύση και παρουσιάζει τον εαυτό του ως το κατάλληλο πρόσωπο για να οδηγήσει τη Ρωσία στην υποσχόμενη νίκη.

Οι αυστηροί νόμοι για τις «ψευδείς ειδήσεις» που θεσπίστηκαν αφού ο Putin έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 προβλέπουν μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης για όποιον κρίνεται ότι διέδωσε ψευδείς αναφορές για τον ρωσικό στρατό.

Οι επικριτές του Putin είτε έχουν εγκαταλείψει τη χώρα είτε, όπως ο Alexei Navalny, εκτίουν ποινή φυλάκισης.

Η Duntsova, η οποία δήλωσε ότι οι υποστηρικτές της θα προσπαθήσουν να παρακολουθήσουν τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών, δήλωσε ότι είναι προφανές ότι ορισμένοι άνθρωποι θα αλλοιώσουν τα ψηφοδέλτιά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στενή, όπως τη χαρακτήρισε, επιλογή των υποψηφίων.

«Γιατί να το κάνετε αυτό (να με αποκλείσετε) και να προκαλέσετε τους πολίτες; Θα πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες με την αίσθηση ότι συμβάλλουν πραγματικά», δήλωσε η Duntsova, η οποία των περασμένο μήνα όταν δήλωσε ότι θέλει να θέσει υποψηφιότητα, είπε ότι «κάθε λογικός άνθρωπος που κάνει αυτό το βήμα θα φοβόταν».

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News