Κόσμος Τρίτη 5/12/2023, 20:17
ΚΟΣΜΟΣ

Το Βρετανικό Μουσείο δανείζει αρχαίο ελληνικό αγγείο στο Μουσείο της Ακρόπολης

Το Βρετανικό Μουσείο δανείζει αρχαίο ελληνικό αγγείο στο Μουσείο της Ακρόπολης

Το Βρετανικό Μουσείο δάνεισε για πρώτη φορά μετά από 250 χρόνια ένα αρχαίο ελληνικό αγγείο, την υδρία Μειδία, στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα για μια έκθεση που αρχίζει αυτή την εβδομάδα και θα διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο.

Ο δανεισμός έρχεται εν μέσω της διαμάχης μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας για τη μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα, η οποία οδήγησε στην ακύρωση της συνάντησης των ηγετών των δύο χωρών στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα.

Η υδρία ηλικίας 2.500 ετών, που φέρει την υπογραφή του Αθηναίου αγγειοπλάστη Μεϊντιάδη, είναι διακοσμημένη με κόκκινες φιγούρες που αντανακλούν μυθικές συναντήσεις των ανθρώπων με τους αρχαίους Έλληνες θεούς, μεταξύ των οποίων ο ημίθεος Ηρακλής, η θεά του έρωτα Αφροδίτη και ο Δίας.

Το βάζο κατασκευάστηκε το 440-420 π.Χ. Το όνομα του αγγειοπλάστη είναι Μειδίας, αλλά ο ζωγράφος του αγγείου είναι άγνωστος.

Ανασύρθηκε στην Ιταλία, πιθανώς από τάφο, αν και δεν είναι βέβαιο πώς βρέθηκε εκεί, και αποκτήθηκε τη δεκαετία του 1760 από τον Βρετανό διπλωμάτη σερ Γουίλιαμ Χάμιλτον, ο οποίος το πούλησε στο Βρετανικό Μουσείο το 1772. Έκτοτε εκτίθεται στις αίθουσες του μουσείου για την αρχαία Ελλάδα και δεν έχει παραχωρηθεί ποτέ στο παρελθόν.

Ο διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης Νικόλαος Σταμπολίδης δήλωσε ότι ακριβώς αυτός ο τύπος αγγείου απεικονιζόταν στη μαρμάρινη ζωφόρο του Παρθενώνα και ήταν πολύ σημαντικό «να μην έχουμε μόνο την εικόνα της υδρίας… αλλά και το ίδιο το κομμάτι».

Η υδρία θα αποτελέσει μέρος της έκθεσης του Μουσείου Ακρόπολης «NoHMATA» (Σημασίες) από τις 4 Δεκεμβρίου έως τις 14 Απριλίου, η οποία παρουσιάζει ένα μείγμα έργων τέχνης, μεταξύ των οποίων η χάλκινη Χίμαιρα του Αρέτσο του 400 π.Χ. από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Φλωρεντίας και ένας πίνακας του Ρούμπενς που απεικονίζει τον Κρόνο να καταβροχθίζει τον γιο του από το Μουσείο του Πράδο.

Ερωτηθείς αν υπήρχε δυσκολία στο να δανειστούν τα αντικείμενα για την έκθεση, ο κ. Σταμπολίδης δήλωσε ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης είχαν «πολύ καλές σχέσεις» και ανέμενε ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επέστρεφαν τελικά στην πατρίδα τους.

«Τα δύο μουσεία έχουν πολύ καλές σχέσεις και αναμένουμε ότι στο τέλος, τα μάρμαρα… θα επιστρέψουν και θα επανενωθούν εδώ σε αυτόν τον ναό της ομορφιάς και της αρμονίας, το μουσείο της Ακρόπολης», δήλωσε ο κ. Σταμπολίδης.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Γλυπτά του Παρθενώνα: Αισιόδοξος για λύση ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου

Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ιταλία: Νέα ευρήματα ρίχνουν φως στην ζωή των σκλάβων της Πομπηίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News