Κοινωνία Τετάρτη 11/01/2023, 19:05
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο

Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα «ανήκουν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο» και δεν πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, επέμεινε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας, Μισέλ Ντόνελαν.

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών σχετικά με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η υπουργός Πολιτισμού ανέφερε -μιλώντας στο BBC Radio– ότι δεν υπάρχει πρόθεση να επιστραφούν μόνιμα στην Ελλάδα

«Η αποστολή των γλυπτών στην Ελλάδα θα άνοιγε “τον ασκό του Αιόλου” και επομένως θα ακολουθούσαμε έναν επικίνδυνο δρόμο», ανέφερε, επισημαίνοντας πως μία τέτοια εξέλιξη θα άνοιγε τη συζήτηση σχετικά με όλα τα εκθέματα του μουσείου. 


 


Το BBC επισημαίνει ότι ο ισχυρισμός της κυρίας Ντόνελαν, ότι δεν θα αλλάξει τον νόμο, ο οποίος είναι «σωστός», θα συναντήσει την «οργή της Αθήνας και όχι μόνο».

Η υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι είχε «πολλές συνομιλίες» με τον κ. Όσμπορν, τον πρώην υπουργό Οικονομικών και νυν πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, λέγοντας ότι «νομίζω ότι η άποψή του για αυτό [το θέμα] έχει παρερμηνευθεί και σίγουρα απεικονίζεται λανθασμένα».

«Δεν πρόκειται να τα στείλει πίσω [σ.σ.: τα Γλυπτά]. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή του. Δεν έχει καμία επιθυμία να το κάνει. Έχει επίσης συζητηθεί η ιδέα ενός δανείου 100 ετών, κάτι που σίγουρα δεν είναι αυτό που σχεδιάζει. Θα συμφωνούσε μαζί μου, ότι δεν πρέπει να τα στείλουμε πίσω και στην πραγματικότητα ανήκουν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα φροντίζουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, από όταν αποκτήσαμε την πρόσβαση».

Μητσοτάκης: Θα πετύχουμε τον στόχο μας

Οι δηλώσεις της στο BBC έρχονται λίγη ώρα μετά τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργούΚυριάκου Μητσοτάκη στην καθιερωμένη μηνιαία συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, δεν αναμένονται άμεσα αποτελέσματα, αλλά έχουν γίνει συστηματικές κινήσεις για την επιστροφή των Γλυπτών.

«Εφόσον ο λαός θα μας εμπιστευτεί ξανά, πιστεύω ότι αυτόν τον στόχο θα μπορέσουμε να τον πετύχουμε με απόλυτο σεβασμό στις προφανείς “κόκκινες” γραμμές που έχουν θέσει όλες οι κυβερνήσεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη «να πετύχουμε αυτό που όλοι επιδιώκουμε, που δεν μπορεί να είναι άλλο, όχι μόνο εμείς οι Έλληνες αλλά και οι επισκέπτες, να βλέπουμε και να απολαμβάνουμε αυτό το μοναδικό μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς στο φυσικό του χώρο, το Μουσείο της Ακρόπολης στη σκιά του ιερού βράχου».

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης:

Παιχνίδι σκιών με τα Γλυπτά

Το «σκάκι» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα – Τα δημοσιεύματα και οι αντιπαραθέσεις

Γλυπτά του Παρθενώνα: Δεν αναγνωρίζουμε στο Βρετανικό Μουσείο κατοχή και κυριότητα, λέει το ΥΠΠΟΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News