Κόσμος Κυριακή 20/08/2023, 18:22
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Νέα ευρήματα ρίχνουν φως στην ζωή των σκλάβων της Πομπηίας

Ιταλία: Νέα ευρήματα ρίχνουν φως στην ζωή των σκλάβων της Πομπηίας

Οι ζωές του σκλάβων στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία και συγκεκριμένα στις πολυτελείς κατοικίες των Ρωμαίων στην Πομπηία αποκαλύπτονται τώρα χάρη σε μια ανασκαφή που έγινε έξω από τα τείχη της αρχαίας πόλης κοντά στην Νάπολη.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα μικρό υπνοδωμάτιο σε μια ρωμαϊκή βίλα κοντά στην Πομπηία, το οποίο όπως όλα δείχνουν χρησιμοποιούνταν από σκλάβους, ρίχνοντας φως στην ταπεινή τους θέση στον αρχαίο κόσμο, δήλωσε την Κυριακή το υπουργείο Πολιτισμού.

Το δωμάτιο βρέθηκε στη βίλα Civita Giuliana, περίπου 600 μέτρα βόρεια των τειχών της Πομπηίας, η οποία εξαφανίστηκε από την ηφαιστειακή έκρηξη του Βεζούβιου πριν από σχεδόν 2.000 χρόνια. Περιείχε δύο κρεβάτια, εκ των οποίων μόνο το ένα είχε στρώμα, δύο μικρά ντουλάπια και μια σειρά από τεφροδόχους και κεραμικά δοχεία, στα οποία βρέθηκαν τα λείψανα δύο ποντικών και ενός αρουραίου.

«Αυτές οι λεπτομέρειες υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά τις συνθήκες επισφάλειας και κακής υγιεινής στις οποίες ζούσαν τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα εκείνη την εποχή», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού.

Υλικά όπως έπιπλα και υφάσματα, που καλύφθηκαν από την καταστροφική έκρηξη των θραυσμάτων βράχων, των αερίων και της τέφρας του Βεζούβιου, αποσυντέθηκαν με την πάροδο των ετών, αφήνοντας ένα κενό στα συντρίμμια. Όταν γεμίζει με γύψο, το κενό αυτό αποκαλύπτει το αρχικό σχήμα και το περίγραμμα του υλικού που έχει εξαφανιστεί εδώ και καιρό, συμπεριλαμβανομένου του περιγράμματος μιας τσαλακωμένης κουβέρτας που έχει μείνει στο κρεβάτι.

«Μοιάζει με φωτογραφία… Ωστόσο, πρόκειται για μια εικόνα από σχεδόν 2000 χρόνια πριν», δήλωσε το υπουργείο.

Οι ανασκαφές στη βίλα Civita Giuliana πραγματοποιήθηκαν το 1907-1908 και στη συνέχεια ξανά από το 2017, όταν η αστυνομία διαπίστωσε ότι ο χώρος λεηλατείται από παράνομους σκαπανείς.

Οι αρχαιολόγοι δήλωσαν ότι μέρος ενός από τα κρεβάτια είχε καταστραφεί από μια σήραγγα που χρησιμοποιούσαν οι ληστές για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα άλλο τμήμα της βίλας.

Η Πομπηία και η γύρω περιοχή βυθίστηκε από ηφαιστειακή τέφρα όταν ο Βεζούβιος εξερράγη το 79 μ.Χ., σκοτώνοντας χιλιάδες Ρωμαίους που δεν είχαν ιδέα ότι ζούσαν τόσο κοντά σε ένα ένα από τα μεγαλύτερα ηφαίστεια της Ευρώπης.

Η έκρηξη έθαψε την πόλη σε ένα παχύ στρώμα στάχτης, διατηρώντας πολλούς από τους κατοίκους και τα κτίριά της.

Η περιοχή πρόσφατα έχει γνωρίσει μια «άνθηση» αρχαιολογικής δραστηριότητας με στόχο να σταματήσει τα χρόνια της παρακμής και της εγκατάλειψης, σε μεγάλο βαθμό χάρη σε ένα πρόσφατα ολοκληρωμένο έργο ύψους 105 εκατομμυρίων ευρώ (115,58 εκατομμύρια δολάρια) που χρηματοδοτείται από την ΕΕ.

Ο υπουργός Πολιτισμού Gennaro Sangiuliano δήλωσε την Κυριακή ότι οι προσπάθειες συντήρησης και έρευνας θα συνεχιστούν.

«Αυτό που μαθαίνουμε για τις υλικές συνθήκες και την κοινωνική οργάνωση εκείνης της εποχής ανοίγει νέους ορίζοντες για τις ιστορικές και αρχαιολογικές μελέτες», δήλωσε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News