Κόσμος Δευτέρα 20/11/2023, 22:00
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Κλήση σε ακρόαση των CEO των Discord, Snap και X για την εκμετάλλευση παιδιών στο διαδίκτυο

ΗΠΑ: Κλήση σε ακρόαση των CEO των Discord, Snap και X για την εκμετάλλευση παιδιών στο διαδίκτυο

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των Discord, Snap και X (πρώην Twitter), έλαβαν κλήτευση που τους υποχρεώνει να καταθέσουν στις 6 Δεκεμβρίου σε ακρόαση για τη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών στο διαδίκτυο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Η επιτροπή δήλωσε ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Mark Zuckerberg και ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok, Shou Zi Chew αναμένεται να καταθέσουν οικειοθελώς σε μελλοντική ακρόαση, αλλά δεν είναι σαφές πότε.

Η επιτροπή ανέφερε ότι οι εταιρείες Discord και X, που ανήκουν στον Elon Musk, αρνήθηκαν να συνεργαστούν αποδεχόμενες την επίδοση των κλήσεων εκ μέρους των CEOs τους, «απαιτώντας από την Επιτροπή να ζητήσει τη συνδρομή της Υπηρεσίας Αστυνόμων των ΗΠΑ για την προσωπική επίδοση των κλήσεων». Η Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα αντίγραφα των κλητεύσεων που επιδόθηκαν στον Evan Spiegel της Snap, στον Jason Citron της Discord και στη Linda Yaccarino της X.

Ο Wifredo Fernandez, επικεφαλής των κυβερνητικών υποθέσεων των ΗΠΑ και του Καναδά για την X, ανέφερε σε δήλωσή του ότι η εταιρεία «εργάζεται με καλή πίστη για να συμμετάσχει στην ακρόαση της δικαστικής επιτροπής για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο, καθώς η ασφάλεια είναι η κορυφαία προτεραιότητά μας στην X. Σήμερα ανακοινώνουμε την επικαιροποιημένη διαθεσιμότητά μας για να συμμετάσχουμε στην ακρόαση για αυτό το σημαντικό θέμα».

Η Meta, στην οποία ανήκουν το Facebook και το Instagram, και το TikTok δεν σχολίασαν ενώ, η Discord και η Snap δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα σε αιτήματα για σχόλια.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας, Dick Durbin και ο κορυφαίος Ρεπουμπλικάνος, Lindsey Graham δήλωσαν ότι η ακρόαση θα επιτρέψει στα μέλη της Επιτροπής να πιέσουν τους διευθύνοντες συμβούλους ορισμένων από τις μεγαλύτερες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τις αποτυχίες τους στην προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο.

«Η αποτυχία της Big Tech να περιφρουρήσει τα δικαιώματα των παιδιών μας δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους ο Durbin και ο Graham. «Η ακρόαση από τους διευθύνοντες συμβούλους μερικών από τις μεγαλύτερες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο θα συμβάλει στην ενημέρωση των προσπαθειών της Επιτροπής για την αντιμετώπιση της κρίσης της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών στο διαδίκτυο».

Από την ακρόαση που πραγματοποίησε η Επιτροπή τον Φεβρουάριο, έχει εγκριθεί μια σειρά νομοσχεδίων, συμπεριλαμβανομένου ενός που θα καταργήσει την ασυλία των εταιρειών τεχνολογίας από την αστική και ποινική ευθύνη βάσει νόμων για το υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, το οποίο προτάθηκε για πρώτη φορά το 2020.

Ένα άλλο θα δημιουργούσε μια Εθνική Επιτροπή για την πρόληψη της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών στο διαδίκτυο και ένα άλλο για τον εκσυγχρονισμό των ερευνών και των διώξεων των εγκλημάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών στο διαδίκτυο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News