Κόσμος Κυριακή 19/11/2023, 14:00
ΚΟΣΜΟΣ

AI: Συμφωνία Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας για το μελλοντικό ρυθμιστικό πλαίσιο

AI: Συμφωνία Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας για το μελλοντικό ρυθμιστικό πλαίσιο

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία κατέληξαν σε συμφωνία για το πώς θα πρέπει να διαμορφθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με κοινό έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, το οποίο αναμένεται να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι τρεις κυβερνήσεις υποστηρίζουν δεσμεύσεις που είναι εθελοντικές, όμως για τους μικρούς και μεγάλους παρόχους τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση που τις υπογράφουν είναι δεσμευτικές. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ διαπραγματεύονται πώς θα πρέπει να τοποθετηθεί η ένωση. 

Τον Ιούνιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσίασε ένα «Νόμο για την τεχνητή νοημοσύνη» που έχει σχεδιαστεί για να περιορίζει τους κινδύνους των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης και να αποφεύγει τις διακρίσεις, αξιοποιώντας παράλληλα την καινοτόμο δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρότεινε ότι ο κώδικας δεοντολογίας θα πρέπει αρχικά να είναι δεσμευτικός μόνο για τους μεγάλους παρόχους τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τις ΗΠΑ. 

Οι τρεις κυβερνήσεις της ΕΕ ανακοίνωσαν ότι αυτό το προφανές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τους μικρότερους ευρωπαίους παρόχους θα μπορούσε να έχει το μειονέκτημα της μείωσης της εμπιστοσύνης σε αυτούς καθώς και της μείωσης των πελατών.

Ως εκ τούτου, οι κανόνες συμπεριφοράς και διαφάνειας πρέπει να είναι δεσμευτικοί για όλους, ανέφεραν.

Ωστόσο, εάν εντοπιστούν παραβιάσεις του κώδικα δεοντολογίας μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα σύστημα κυρώσεων. Στο μέλλον, μια ευρωπαϊκή αρχή θα παρακολουθεί τη συμμόρφωση με τα πρότυπα.

Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας, το οποίο είναι υπεύθυνο για το θέμα μαζί με το υπουργείο Ψηφιακών Υποθέσεων, σημεμίωσε ότι οι νόμοι και ο κρατικός έλεγχος δεν πρέπει να ρυθμίζουν την ίδια την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά μάλλον την εφαρμογή της.

Ο υπουργός Ψηφιακών Υποθέσεων Volker Wissing δήλωσε στο Reuters ότι ήταν πολύ ικανοποιημένος που επιτεύχθηκε συμφωνία με τη Γαλλία και τη Γερμανία για περιορισμό μόνο της χρήσης AI. «Πρέπει να ρυθμίσουμε τις εφαρμογές και όχι την τεχνολογία, αν θέλουμε να παίξουμε στο κορυφαίο πρωτάθλημα τεχνητής νοημοσύνης παγκοσμίως», είπε ο Wissing.

Η υφυπουργός Οικονομικών Υποθέσεων Φραντσίσκα Μπράντνερ δήλωσε επίσης στο Reuters ότι είναι ζωτικής σημασίας να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες και να περιοριστούν οι κίνδυνοι.

«Έχουμε αναπτύξει μια πρόταση που μπορεί να εξασφαλίσει μια ισορροπία μεταξύ των δύο στόχων σε ένα τεχνολογικό και νομικό έδαφος που δεν έχει ακόμη καθοριστεί», είπε η Μπράντνερ.

Καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αξιοποιήσουν τα οικονομικά οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης, η Βρετανία φιλοξένησε τον Νοέμβριο την πρώτη σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Η γερμανική κυβέρνηση φιλοξενεί μια ψηφιακή σύνοδο κορυφής στην Ιένα, στο κρατίδιο της Θουριγγίας, τη Δευτέρα και την Τρίτη, η οποία θα συγκεντρώσει εκπροσώπους από την πολιτική, τις επιχειρήσεις και την επιστήμη.

Θέματα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη θα είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη κατά τις συνομιλίες της γερμανικής και της ιταλικής κυβέρνησης στο Βερολίνο την Τετάρτη.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

CEO Google: «Η τεχνητή νοημοσύνη μοιάζει με την κλιματική αλλαγή»

Ποιες θέσεις εργασίας απειλεί η τεχνητή νοημοσύνη

Με όχημα την τεχνητή νοημοσύνη και επίκεντρο τον άνθρωπο, η SAP αναπτύσσει τις τεχνολογίες του αύριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News