Κόσμος Παρασκευή 10/11/2023, 22:15
ΚΟΣΜΟΣ

Ν.Αφρική: Προσπάθεια να βάλει το κρέας ζέβρας στα διεθνή μενού

Ν.Αφρική: Προσπάθεια να βάλει το κρέας ζέβρας στα διεθνή μενού

Η Νότια Αφρική δημοσίευσε ένα έγγραφο στρατηγικής που σχεδιάστηκε ειδικά για να βοηθήσει την χώρα να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της τεράστιας βιομηχανίας άγριας πανίδας της έτσι ώστε να εξάγει περισσότερο κρέας ζέβρας, κροκόδειλου και άλλου κρέατος, καθώς και για να ενισχύσει την τοπική κατανάλωση των ζώων.

Ο νόμος στοχεύει να επισημοποιήσει τη συγκεκριμένη αγορά σε μια χώρα όπου το 80% των άγριων ζώων βρίσκεται σε ιδιωτική γη και θεωρείται ιδιοκτησία των γαιοκτημόνων, μια ιδιορρυθμία νομικού χαρακτήρα που ενίσχυσε τα τυχερά παιχνίδια δίνοντας στα ζώα χρηματική αξία.

Μέχρι τώρα λίγες μόνο ποσότητες κρέατος κυνηγιού είχε πωληθεί επίσημα, με μόλις 3.000 τόνους κρέατος ζέβρας, κροκόδειλου και στρουθοκαμήλου να έχουν σταλεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2019, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δασών, Αλιείας και Περιβάλλοντος. Το συγκεκριμένο είδος κρέατος είναι συγκριτικά άπαχο σε σύγκριση με το βοδινό και το αρνί.

«Η αυξανόμενη αγορά καταναλωτών που φροντίζουν την υγεία τους, αναζητά προϊόντα βιώσιμης προέλευσης που συμβάλλουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, στην ανάπτυξη της κοινότητας και προκαλούν μικρότερο κίνδυνο στο περιβάλλον και αυτό είναι πλέον εμφανές», αναφέρει το έγγραφο. «Η νοτιοαφρικανική βιομηχανία κρέατος θηραμάτων βρίσκεται σε καλή θέση για να εξυπηρετήσει αυτήν την αναπτυσσόμενη αγορά σε εγχώριο, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο».

Η στρατηγική, εάν εφαρμοστεί σωστά, θα μπορούσε να δημιουργήσει 202.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2030, σύμφωνα με το υπουργείο καθώς εκπόνησε ένα σχέδιο για την προώθηση της κατανάλωσης του κρέατος, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου παράγεται σε φάρμες όπου ζουν 16 εκατομμύρια άγρια ζώα. Το 2016, σχεδόν 180.000 από αυτά θανατώθηκαν και θα μπορούσαν να είχαν πωληθεί για κατανάλωση.

Μέρος της στρατηγικής, η οποία έχει εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο, προβλέπει σχεδόν διπλασιασμό της παραγωγής κρέατος θηραμάτων σε περισσότερους από 100.000 τόνους ετησίως έως το 2030 και διασφάλιση ότι το 85% είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση από 10% που είναι σήμερα. Θα ενθαρρυνθεί επίσης η στροφή από το κυνήγι στην εμπορική παραγωγή και θα δημιουργηθούν σφαγεία.

Οι αντιλόπες που θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν για την παραγωγή κρέατος περιλαμβάνουν το kudu, το blesbok, το Springboks, το Gemsbok, το Eland, το Wildebeest και το Impala, ανέφερε το τμήμα.

Ενώ η Νότια Αφρική παρήγαγε περισσότερο από τη διπλάσια ποσότητα κρέατος θηραμάτων από τη Νέα Ζηλανδία που κυνηγούσε ελάφια, εξήγαγε μόλις 12 εκατομμύρια δολάρια το 2020 σε σύγκριση με τα 122 εκατομμύρια δολάρια της Νέας Ζηλανδίας.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News