Κόσμος Δευτέρα 9/10/2023, 12:01
ΚΟΣΜΟΣ

Iron Dome: Τι είναι και πώς δουλεύει η αντιπυραυλική ασπίδα που προστατεύει το Ισραήλ

Iron Dome:  Τι είναι και πώς δουλεύει η αντιπυραυλική ασπίδα που προστατεύει το Ισραήλ

Μαίνεται για τρίτη ημέρα ο πόλεμος του Ισραήλ με την Χαμάς, με τους Παλαιστίνιους μαχητές να εκτοξεύουν χιλιάδες ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία εξ αυτών δεν προκάλεσε παρά ελάχιστες ή καθόλου ζημιές, καθώς το Ισραήλ προστατεύεται από το σύστημα αεράμυνας Iron Dome, το οποίο έχει ποσοστό αναχαίτισης περίπου 90%.

1. Γιατί δημιουργήθηκε το Iron Dome;

Το Iron Dome δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει όλμους και ρουκέτες που εκτοξεύονται στο Ισραήλ από μαχητές στη Γάζα καθώς και από δυνάμεις που ανήκουν στην Χεζμπολάχ  στον Λίβανο, σημειώνει το Bloomberg. Η πρώτη αναχαίτισή του πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2011, όταν κατέρριψε έναν πύραυλο Grad που εκτοξεύτηκε από τη Γάζα στην ισραηλινή πόλη Ασκελόν. Έκτοτε έχει αναχαιτίσει χιλιάδες ρουκέτες.

Iron Dome:  Τι είναι και πώς δουλεύει η αντιπυραυλική ασπίδα που προστατεύει το Ισραήλ-1
φωτ.: Reuters/RONEN ZVULUN

2. Πώς λειτουργεί;

Ένα ευαίσθητο ραντάρ ανιχνεύει ρουκέτες σε απόσταση 4 έως 70 χιλιομέτρων και προβλέπει την τροχιά καθώς και το σημείο πρόσκρουσής τους. Ένα κέντρο ελέγχου επεξεργάζεται αυτές τις πληροφορίες και εκτοξεύει έναν πύραυλο για να καταστρέψει την ρουκέτα. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να ανταποκρίνεται μόνο σε βλήματα που απειλούν κατοικημένες περιοχές, ώστε να κάνει οικονομία στους πυραύλους, με δεδομένο ότι καθένας από αυτούς κοστίζει περίπου 40.000 με 50.000 δολάρια.

Οι συστοιχίες είναι κινητές και σήμερα το Ισραήλ είχε αναπτύξει δέκα από αυτές σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με την αμερικανική Raytheon Technologies, η οποία το 2014 άρχισε να συνεργάζεται πάνω στο Iron Dome με τον δημιουργό του συστήματος, την ισραηλινή Rafael Advanced Defense Systems. Κάθε συστοιχία έχει τρεις έως τέσσερις εκτοξευτές και υπερασπίζεται  μια κατοικημένη περιοχή 155 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί αποτελεσματικά σε κάθε είδους καιρικές συνθήκες.

Iron Dome:  Τι είναι και πώς δουλεύει η αντιπυραυλική ασπίδα που προστατεύει το Ισραήλ-2
φωτ.: Reuters/SINAN ABU MAYZER

3. Ποιος το χρηματοδότησε;

Το Iron Dome αναπτύχθηκε αρχικά χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ, αλλά το 2011 ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ άρχισε να υποστηρίζει οικονομικά το πρόγραμμα. Μόλις οι ΗΠΑ επένδυσαν στο Iron Dome, το Κογκρέσο πίεσε για κοινή χρήση τεχνολογίας και συμπαραγωγή, ανοίγοντας τον δρόμο για τη συμμετοχή της Raytheon.

Η αμερικανική στήριξη για το σύστημα εντάσσεται στο πλαίσιο ενός μεγαλύτερου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, ύψους 38 δισ. δολαρίων, από το 2019 έως το 2028.

4. Τι σημαίνει η επιτυχία του Iron Dome;

Το Iron Dome έχει σώσει πολλούς Ισραηλινούς από θάνατο ή τραυματισμό. Όμως, όπως σημειώνει το Bloomberg, αυτό έχει και διάφορα αρνητικά αποτελέσματα. Πρώτον, δίνει στην ισραηλινή κυβέρνηση χρόνο και πολιτικό χώρο να αποφασίσει πότε και πώς θα απαντήσει σε επιθέσεις με ρουκέτες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, σημαίνει ότι το Ισραήλ επέλεξε να μην εισβάλει στη Γάζα. Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η προστασία του Iron Dome παρασύρει τους Ισραηλινούς σε μια ψευδή αίσθηση ότι μπορούν να αγνοήσουν την σύγκρουση με τους Παλαιστίνιους, αντί να επιδιώκουν την επίλυσή της μέσω της διπλωματίας.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Γιατί η Γάζα βρίσκεται στο επίκεντρο της σύγκρουσης Ισραήλ – Παλαιστίνης

Τι σημαίνει για τις αγορές η ανάφλεξη στο Μεσανατολικό: Στροφή στα επενδυτικά καταφύγια

Για το πετρέλαιο, δεν είναι επανάληψη του 1973 – Μπορεί όμως να έχουμε και χειρότερα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News