Κόσμος Παρασκευή 11/08/2023, 09:17
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικό γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο

Τουρκικό γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο

Στην έκδοση Navtex προχώρησε η Τουρκία με στόχο τον πλου του γεωτρύπανου Abdulhamid Han, προς την Ανατολική Μεσόγειο. Η οδηγία προς ναυτιλομένους τίθεται σε ισχύ από σήμερα 10 Αυγούστου έως και την 6η Φεβρουαρίου.

Στις περιοχές αυτές οι Τούρκοι έχουν κάνει τρισδιάστατες έρευνες. Το σημείο είναι λίγα μίλια ανατολικότερα απ’ τη δυνητική ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αλλά εντός δυνητικής τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ανεξαρτήτως της ύπαρξης ή όχι εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων, ο Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί τις ερευνητικές δυνατότητες -δηλαδή τα πλοία και την τεχνογνωσία- που διαθέτει η Τουρκία για επικοινωνιακούς σκοπούς, για να εμφανίσει τη χώρα ως μια περιφερειακή δύναμη που μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα, γεωπολιτικά, διπλωματικά και ενεργειακά.

Έχει ενδιαφέρον ότι ο περσινός απόπλους του Αμπντουλχαμίτ Χαν, 9 Αυγούστου 2022, είχε πραγματοποιηθεί μετά βαΐων και κλάδων, παρουσία του Ερντογάν, ο οποίος μάλιστα είχε κινηθεί τότε στους γνωστούς αναθεωρητικούς τόνους. Τίποτα από αυτά δεν είδαμε φέτος.

Η κίνηση αυτή των Τούρκων έρχεται ενώ Αθήνα και Άγκυρα, επιχειρούν να θέσουν τις βάσεις για την έναρξη του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, εντός ενός ομολογουμένως θετικού κλίματος.

Πηγή: ΕΡΤ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News