Κόσμος Τρίτη 12/01/2021, 10:16
ΚΟΣΜΟΣ

Αίτηση για έγκριση του εμβολίου της Οξφόρδης έλαβε ο EMA

Αίτηση για έγκριση του εμβολίου της Οξφόρδης έλαβε ο EMA

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι έλαβε αίτηση της εταιρείας AstraZeneca για την έγκριση του εμβολίου που ανέπτυξε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατά της Covid-19. H απόφαση του οργανισμού ενδεχομένως να έρθει έως τα τέλη του μήνα. 

Εάν η απόφαση είναι θετική, θα είναι το τρίτο εμβόλιο που εγκρίνεται στην κοινότητα, ύστερα από εκείνα των Pfizer/BioNTech και Moderna. H Astrazeneca ήταν η πρώτη εταιρεία που είχε υπογράψει σύμβαση με την Ε.Ε. για 300 εκατ. δόσεις του εμβολίου με οψιόν για επιπλέον 100 εκατ. δόσεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο άρχισε τη διάθεση του εμβολίου στις 4 Ιανουρίου, ενώ και η Ινδία, η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα στον πλανήτη έχει αρχίσει την χορήγησή του. 

Υπενυθμίζεται ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά 70,4% όσον αφορά την πρόληψη της συμπτωματικής COVID-19 σε διάστημα άνω των 14 ημερών μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου. Μια περαιτέρω ανάλυση κατέδειξε ότι όταν το εμβόλιο δόθηκε σε δυο πλήρεις δόσεις είχε αποτελεσματικότητα 62,1%, ενώ στους συμμετέχοντες που έλαβαν αρχικά μισή δόση και μετά πλήρη δόση, η αποτελεσματικότητα ήταν 90%.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News