Κόσμος Σάββατο 15/07/2023, 14:30
ΚΟΣΜΟΣ

Tour de France: Υπάρχει ήδη ένας νικητής, τα γιλέκα πάγου

Tour de France: Υπάρχει ήδη ένας νικητής, τα γιλέκα πάγου

Τις εξαιρετικά ζεστές μέρες, η απλή μετακίνηση μπορεί να μοιάζει με άθλημα αντοχής. Καθώς όμως μεγάλα τμήματα της Νότιας Ευρώπης αντέχουν θερμοκρασίες πάνω από 100 F (38 C), οι περίπου 165 ποδηλάτες που απομένουν στον φετινό Tour de France πρέπει να κάνουν περισσότερα από το να επιβιώσουν: Πρέπει να κυριαρχήσουν σε ένα άθλημα όπου η νίκη σημαίνει συχνά κάλυψη 100 και πλέον μιλίων σε ορεινές περιοχές σε μόλις τέσσερις ώρες. Για να έχουν οποιαδήποτε ελπίδα να κερδίσουν – χωρίς να υποκύψουν στη θερμική εξάντληση – πολλοί από αυτούς φορούν γιλέκα με πάγο.

Από τότε που ο φετινός αγώνας ξεκίνησε την 1η Ιουλίου, οι περισσότεροι αναβάτες έχουν φορούν γιλέκα γεμάτα πάγο. Βασικό στοιχείο του Tour de France, τα γιλέκα είναι ιδιαίτερα απαραίτητα φέτος, καθώς τα κύματα ρεκόρ του καύσωνα σαρώνουν την Ευρώπη και καθιστούν επικίνδυνη την έντονη δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Εκτός από την αποφυγή των επιπτώσεων των υψηλών θερμοκρασιών, τα γιλέκα μπορούν να διατηρήσουν τον πυρήνα του αναβάτη δροσερό ενώ ζεσταίνουν τα πόδια του εδώ και έναν αιώνα. 

Πριν από ενάμιση αιώνα, οι κοπτήρες αφαιρούσαν κομμάτια του 1 τόνου από παγωμένες λίμνες της Νέας Αγγλίας και τα έστελναν σε προορισμούς τόσο μακρινούς όσο η Ινδία. Στα αθλήματα, τα γιλέκα ψύξης εισήλθαν στην παγκόσμια σκηνή στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 στην Ατλάντα, που χαρακτηρίστηκαν επίσης από κύμα καύσωνα.

Όταν έχει εξαιρετικά ζέστη έξω και «οι αθλητές κάνουν ασκήσεις αντοχής, για παράδειγμα ποδηλασία, το σώμα φτάνει στα φυσιολογικά του όρια σε καρδιαγγειακό επίπεδο», λέει η Douzi Wafa, λέκτορας στο τμήμα φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πουατιέ στη Γαλλία. «Η θερμοκρασία του πυρήνα μας αυξάνεται, κάτι που μπορεί να προκαλέσει πρόωρη κόπωση και να επηρεάσει αρνητικά την απόδοση. Μπορεί ακόμη και να προκαλέσει θερμικές ασθένειες, όπως θερμοπληξία».

Δεδομένου ότι τα γιλέκα από πάγο μπορεί να είναι δυσκίνητα κατά τη διάρκεια του αγώνα, οι ποδηλάτες του Tour de France χρησιμοποιούν και άλλους τρόπους για να παραμένουν δροσεροί, όπως σταθερή κατανάλωση κρύων ροφημάτων, αυτόνομα μανίκια γεμάτα με παγωμένο υλικό που μοιάζει με τζελ, πιτσίλισμα κρύου νερού στους καρπούς και ακόμη και καλσόν γεμάτο πάγο στον λαιμό τους.

Η ζέστη όμως δεν είναι απειλή μόνο για το σώμα των αναβατών: Το 2003, ο ποδηλάτης Joseba Beloki έπεσε όταν το ποδήλατό του χτύπησε σε ένα κομμάτι άσφαλτο που είχε λιώσει από τις υψηλές θερμοκρασίες. Έσπασε το μηριαίο οστό, τον καρπό και τον αγκώνα του. Εκείνο το καλοκαίρι, το κύμα καύσωνα σε όλη την Ευρώπη προκάλεσε το θάνατο σε 70.000 ανθρώπους, περισσότεροι από 15.000 από αυτούς στη Γαλλία.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Ευρώπη: Το κύμα καύσωνα δοκιμάζει τα συστήματα ενέργειας και μεταφορών

Έρχεται καύσωνας διαρκείας – Σαββατοκύριακο με υψηλές θερμοκρασίες

Η κεντρική Ευρώπη αντιμετωπίζει τη χειρότερη ξηρασία της τελευταίας χιλιετίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News