Κόσμος Δευτέρα 11/01/2021, 12:26
ΚΟΣΜΟΣ

Ποια χώρα εντόπισε το πρώτο κρούσμα- ποιες μένουν αλώβητες από τον ιό

Ποια χώρα εντόπισε το πρώτο κρούσμα- ποιες μένουν αλώβητες από τον ιό

Κι όμως υπήρχουν ακόμη κάποιες χώρες στον πλανήτη, που παραμένουν εντελώς αλώβητες από την επέλαση της Covid19. Έως και πρόσφατα μία εξ αυτών ήταν οι Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας, ένα νησιωτικό κρατίδιο του Ειρηνικού, που επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα του νέου κορωνοϊού, μόλις χθες, Κυριακή. 

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος Ντέιβιντ Πανουέλο παραδέχθηκε ότι έχει σημάνει «συναγερμός» στις αρχές του αρχιπελάγους των 100.000 κατοίκων, αλλά συνέστησε σε όλους ψυχραιμία. 

«Μην πανικοβάλλεστε, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο» υπογράμμισε, ενώ διευκρίνισε ότι θετικός στον ιό διεγνώσθη ναυτικός πλοίου που ανήκει στο δημόσιο, το οποίο είχε σταλεί για επισκευές στις Φιλιππίνες. Τόσο ο φορέας του ιού όσο και τα άλλα μέλη του πληρώματος παραμένουν στο πλοίο, το οποίο είναι αγκυροβολημένο σε λιμνοθάλασσα και παρακολουθείται υπό μονίμου βάσης.

Σημειώνεται ότι οι περισσότερες νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού έκλεισαν από πολύ νωρίς τα σύνορά τους. Με τον τρόπο αυτό κράτησαν εκτός τον ιό, αν και δέχθηκαν ισχυρότατο πλήγμα στον τουρισμό τους, από τον οποίο εξαρτώνται οικονομικά. Δεν είχαν άλλη επιλογή, αφού τα συστήματα υγείας τους είναι εξαιρετικά αδύναμα. 

Τα Βανουάτου, τα Νησιά του Σολομώντα, τα Νησιά Μάρσαλ, η Σαμόα και πλέον η Μικρονησία έχουν πλέον εντοπίσει τουλάχιστον ένα κρούσμα, όμως καμιά από τις χώρες αυτές δεν έχει κατόπιν επιβεβαιώσει περιπτώσεις μετάδοσης του νέου κορονοϊού στην κοινότητα. Ωστόσο τα νησιά Κιριμπάτι, Ναούρου, Παλάου, Τόνγκα και Τουβαλού δεν έχουν καταγράψει κανένα κρούσμα του νέου κορονοϊού ως αυτό το στάδιο.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News