Κόσμος Σάββατο 9/01/2021, 12:59
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικός Τύπος: Σωτήριο ένα σκληρό, αλλά σύντομο lockdown

Γερμανικός Τύπος: Σωτήριο ένα σκληρό, αλλά σύντομο lockdown

«Ένα καθολικό, περιορισμένης διάρκειας λοκντάουν θα μπορούσε να γλιτώσει τον πληθυσμό και την οικονομία από μήνες μερικού απαγορευτικού και χλιαρά περιοριστικά μέτρα», σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung με τίτλo «Σκληρό αλλά σωτήριο».

«Ένα τέτοιο ακραίο μέτρο θα είχε νόημα και θα ήταν σαφώς προτιμότερο από την ψευδαίσθηση ότι τα πράγματα δεν θα χειροτερέψουν. Ποτέ μέχρι σήμερα η πορεία της πανδημίας δεν επιβεβαίωσε τους υπεραισιόδοξους» προσθέτει η γερμανική εφημερίδα, όπως μεταδίδει η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle. 

Το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7 θα επιδεινώσει το πρόβλημα αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι επιδημιολόγων ότι είναι κατά 50%-60% πιο μεταδοτικό. Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο το ποσοστό μετάδοσης του νέου στελέχους στη Γερμανία, αναφέρει το άρθρο και συνεχίζει:

«Δεν  υπάρχει ωστόσο κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι οι ρυθμοί μετάδοσης είναι διαφορετικοί από τη γειτονική μας Δανία όπου τα κρούσματα με το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος διπλασιάζονται κάθε εβδομάδα. Σε περίπτωση που το B.1.1.7 είναι πράγματι τόσο επικίνδυνο τότε μόνο ένα σκληρό λοκντάουν όλων των μη κρίσιμων τομέων της οικονομίας θα είναι σε θέση να σταματήσει την εξάπλωση και να αποτρέψει μια κατάρρευση των νοσοκομείων. Όσο ταχύτερα μειωθούν τα κρούσματα στα 25 ανά 100.000 κατοίκους την εβδομάδα τόσο το καλύτερο. Μέχρι τότε κάθε απόφαση για χαλάρωση των μέτρων είναι ανεύθυνη. Με μικρό αριθμό κρουσμάτων θα είναι δυνατή η επιστροφή των μαθητών στο σχολείο ή το άνοιγμα καταστημάτων. Οι κυβερνώντες θα πρέπει να ορίσουν τους στόχους και να εξηγήσουν στον πληθυσμό τι θα κερδίσει αν επιτευχθεί η μείωση των κρουσμάτων. Η προοπτική για μια πραγματική και διαρκή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων αποτελεί ισχυρότερο κίνητρο από ότι απαγορεύσεις».

Πηγή: Deutsche Welle 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News