Κόσμος Τετάρτη 21/06/2023, 22:16
ΚΟΣΜΟΣ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ζητά λήψη μέτρων από την Βεστάγκερ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ζητά λήψη μέτρων από την Βεστάγκερ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έστειλε επιστολή στην Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, μετά την ανακοίνωση για την υποψηφιότητά της ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απαριθμεί μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την πλευρά της κ. Βεστάγκερ. «Έχοντας υπόψη το άρθρο 2 παράγραφος 6 του Κώδικα Δεοντολογίας, σύμφωνα με το οποίο τα Μέλη της Επιτροπής αποφεύγουν κάθε κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση συμφερόντων ή που να μπορεί να εκληφθεί ως τέτοια και με βάση το άρθρο 4 παράγραφος 4 του ίδιου Κώδικα, σας ζητώ να λάβετε τα ακόλουθα μέτρα για να αποτραπεί κάθε πιθανή αντίληψη σύγκρουσης συμφερόντων που μπορεί να προκύψει από την άτυπη υποψηφιότητά σας σε αυτήν τη σημαντική θέση» σημειώνει η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Επισημαίνει ότι η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος πρέπει να προσδιορίσει τι ακριβώς θα απαιτήσει από εκείνη η εκλογική διαδικασία, όσον αφορά άτυπες συναντήσεις με μέλη των κυβερνήσεων των κρατών μελών ή οποιαδήποτε ανάγκη για εμφανίσεις ενώπιον των οργάνων της ΕΤΕπ ή δημόσια. Παράλληλα, η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καλεί την Μαργκρέτε Βεστάγκερ να επιβεβαιώσει την πλήρη διαθεσιμότητά της για τα καθήκοντα ως Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και την προτεραιότητα που πρέπει να δίνει στις δραστηριότητες εντός της Κομισιόν. Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνεται η επιβεβαίωση ότι δεν θα χρησιμοποιήσει ανθρώπινους ή υλικούς πόρους της Επιτροπής «για τις ανάγκες της άτυπης υποψηφιότητας σας, ούτε να συμμετέχετε στην απόφαση της Επιτροπής και σε διαδικασία για οποιοδήποτε θέμα που αφορά την ΕΤΕπ, ιδίως στο πλαίσιο της υλοποίησης των προγραμμάτων της ΕΕ», αναφέρει η Πρόεδρος της Κομισιόν.

«Να είστε σε επαγρύπνηση για να αποφύγετε κάθε πιθανή περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων που μπορεί να προκύψει σχέση με τις θεσμικές σχέσεις και με τους φακέλους των οποίων είστε υπεύθυνη» υπογραμμίζει.

Επίσης, σημειώνει ότι «το αργότερο μετά την αποστολή της υποψηφιότητάς σας στους Διοικητές της ΕΤΕπ, μετά τη γνωμοδότηση της συμβουλευτικής επιτροπής διορισμών της ΕΤΕπ, θα ζητήσετε να λάβετε άδεια άνευ αποδοχών».

Τέλος, η Πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι διατηρεί τη δυνατότητα για λήψη «περαιτέρω μέτρων σε επόμενο στάδιο εάν το απαιτούν οι θεσμικές υποχρεώσεις ή τα συμφέροντα της Επιτροπής».

 

Διαβάστε επίσης:

Μαργκρέτε Βεστάγκερ: Υποψήφια για επικεφαλής της ΕΤΕπ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News