Κόσμος Σάββατο 17/06/2023, 11:13
ΚΟΣΜΟΣ

Η ισπανική PLD Space ματαιώνει δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου

Η ισπανική PLD Space ματαιώνει δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου

Η ισπανική startup PLD Space ματαίωσε την τελευταία στιγμή νωρίς το Σάββατο μια δοκιμαστική εκτόξευση του επαναχρησιμοποιήσιμου πυραύλου Miura-1.

Η εκτόξευση στην Ουέλβα στη νοτιοδυτική Ισπανία ακυρώθηκε, αφού η αντίστροφη μέτρηση είχε φτάσει στο μηδέν, με φλόγες και καπνό να εκτοξεύονται για λίγο στο πλάι από την εξέδρα εκτόξευσης, όπως έδειξαν οι εικόνες.

Ο Ραούλ Τόρες, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της PLD Space, ανέφερε ότι: «Το 99,9% της διαδικασίας ήταν επιτυχές. Η εκτόξευση ενός πυραύλου είναι πολύ δύσκολη, αλλά πλησιάζουμε όλο και περισσότερο. Θα προσπαθήσουμε και πάλι πιο σκληρά».

Η εκτόξευση διακόπηκε αφού δεν απελευθερώθηκαν όλα τα «καλώδια της σύνδεσης στην αποβάθρα των αεροηλεκτρονικών», ανέφερε η εταιρεία.

Η αποστολή σε υποτροχιακή θέση από ένα στρατιωτικό κέντρο αεροδιαστημικής έρευνας θα ήταν η πρώτη του είδους της στη Δυτική Ευρώπη και αποτελεί την τελευταία μίας σειράς προσπαθειών της Ευρώπης να αναπτύξει ικανότητα εκτόξευσης στην ηπειρωτική χώρα για μικρά ωφέλιμα φορτία.

Οι προσπάθειες της Ευρώπης να αναπτύξει δυνατότητες αποστολής μικρών δορυφόρων στο διάστημα βρίσκονται στο επίκεντρο μετά την αποτυχημένη εκτόξευση τροχιακού πυραύλου από τη Virgin Orbit από τη Βρετανία τον Ιανουάριο. Το σύστημα αυτό περιελάμβανε την απελευθέρωση του εκτοξευτή από ένα μετασκευασμένο Boeing 747.

Ο πύραυλος Miura-1 της PLD Space, που πήρε το όνομά του από ένα υποείδος ταύρων, έχει ύψος όσο ένα τριώροφο κτίριο και χωρητικότητα φορτίου 100 κιλών. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη διεξαγωγή πειραμάτων μηδενικής βαρύτητας.

Μια προηγούμενη απόπειρα να πραγματοποιηθεί υποτροχιακή δοκιμαστική αποστολή στα τέλη Μαΐου αναβλήθηκε λόγω ισχυρών ανέμων σε μεγάλο ύψος.

Το πλήγμα ήρθε λίγες ώρες μετά την αναβολή της τελευταίας εκτόξευσης του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού διαστημικού εκτοξευτή Ariane 5 από το Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας.

Η διαχειρίστρια εταιρεία Arianespace δήλωσε ότι ανακάλυψε δυνητικό κίνυδνο και αποφάσισε να αναβάλει την εκτόξευση.

Οι αναλύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για τον προσδιορισμό μιας νέας ημερομηνίας εκτόξευσης, ανέφερε στο Twitter της.

Το τέλος του Ariane 5 θα αφήσει την Ευρώπη χωρίς αυτόνομη πρόσβαση στο διάστημα για αρκετούς μήνες μετά την καθυστέρηση του διαδόχου Ariane 6.

Το μικρότερο Vega-C έχει καθηλωθεί στο έδαφος μετά από μια αποτυχημένη εκτόξευση τον Δεκέμβριο και η Ρωσία απέσυρε την πρόσβαση στο πρόγραμμα Soyuz της εξαιτίας της ρήξης με την Ευρώπη λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος έχει μεταβιβάσει δύο εκτοξεύσεις στη SpaceX του Elon Musk, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης τον επόμενο μήνα του διαστημικού τηλεσκοπίου Ευκλείδης, το οποίο έχει σχεδιαστεί για την εξερεύνηση του σκοτεινού σύμπαντος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News