Κόσμος Τρίτη 2/05/2023, 20:00
ΚΟΣΜΟΣ

Διάστημα: Συμμαχία αντιπάλων με το βλέμμα στο δορυφορικό σχέδιο της ΕΕ, 6,6 δισ. ευρώ

Η κοινοπραξία θα διευθύνεται από τις εταιρείες αεροδιαστημικής Airbus SE και Thales Alenia Space SAS μαζί με τους φορείς εκμετάλλευσης δορυφόρων Eutelsat Communications SA, SES SA και Hispasat SA, ανέφεραν οι εταιρείες την Τρίτη.

Διάστημα: Συμμαχία αντιπάλων με το βλέμμα στο δορυφορικό σχέδιο της ΕΕ, 6,6 δισ. ευρώ

Οι κορυφαίες δορυφορικές και αεροδιαστημικές εταιρείες της Ευρώπης συνεργάστηκαν για να υποβάλουν προσφορά για το δορυφορικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, γνωστό ως IRIS², με στόχο τη μετάδοση του διαδικτύου σε όλη την ήπειρο και την παροχή στο μπλοκ του δικού του στόλου για να συμβαδίζει με τα σχέδια που αναπτύσσουν κυβερνήσεις και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.

Η κοινοπραξία θα διευθύνεται από τις εταιρείες αεροδιαστημικής Airbus SE και Thales Alenia Space SAS μαζί με τους φορείς εκμετάλλευσης δορυφόρων Eutelsat Communications SA, SES SA και Hispasat SA, ανέφεραν οι εταιρείες την Τρίτη.

Εάν κερδίσει τη σύμβαση, η κοινοπραξία θα κληθεί να διαχειριστεί ένα σύστημα εκατοντάδων δορυφόρων σε πολλαπλές τροχιές, από την παραδοσιακή γεωστατική τροχιά σε απόσταση περίπου 35.406 χιλιομέτρων από τη Γη οι πιο κοντινές. 

Το IRIS² (infrastructure for resilience, interconnectivity and security by satellite – υποδομή για ανθεκτικότητα, διασυνδεσιμότητα και ασφάλεια μέσω δορυφόρου) θα παρέχει πρόσβαση σε κυβερνητικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των υπουργείων Άμυνας, και επιχειρήσεις. Επίσης, θα αναπτυχθεί για τη σύνδεση τμημάτων της ΕΕ που δεν διαθέτουν διαδίκτυο. Η ΕΕ έχει δηλώσει ότι το πρόγραμμα θα παρέχει κρίσιμες υποδομές και θα ενισχύσει την τεχνολογική κυριαρχία της, καθώς άλλες χώρες, όπως η Κίνα, και ιδιωτικές εταιρείες, αναπτύσσουν τα δικά τους συστήματα.

Ο δισεκατομμυριούχος Elon Musk είναι σήμερα ο μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης δορυφόρων κοντινής στη Γη τροχιάς. Έχει ήδη εκτοξεύσει χιλιάδες δορυφόρους Starlink χρησιμοποιώντας πυραύλους της Space Exploration Technologies Corp. Ο στόλος του βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 600 μιλίων από την επιφάνεια του πλανήτη και προσφέρει ταχύτερες ταχύτητες σύνδεσης, αλλά χρειάζονται πολύ περισσότεροι δορυφόροι για να καλυφθεί η ίδια έκταση από ό,τι οι δορυφόροι σε υψηλότερες τροχιές. Άλλα τέτοια συστήματα υποστηρίζονται από την Amazon.com Inc. και την OneWeb Ltd.

Οι δορυφόροι IRIS² υπολογίζεται ότι θα αρχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες το επόμενο έτος και θα φτάσουν σε πλήρη χωρητικότητα έως το 2027. Η συνεισφορά της ΕΕ στο συνολικό κόστος θα ανέλθει σε 2,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δήλωση του Μαρτίου. Άλλα 685 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και τα υπόλοιπα από τον ιδιωτικό τομέα.

Η κοινοπραξία θα συνεργαστεί με τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας Deutsche Telekom AG, Orange SA, OHB SE, Hisdesat Servicios Estrategicos SA και Telespazio SpA και Thales SA, ανέφερε ο όμιλος στην ανακοίνωση. 

Η ομάδα αναζητά επίσης νεοφυείς επιχειρήσεις για να συμμετάσχουν σε αυτήν και η ΕΕ στοχεύει να κατασκευάσουν το 30% του τελικού συστήματος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

«Πόλεμος των Αστρων» για ΗΠΑ και Κίνα

SpaceX: To Starship εξερράγη, η «Οδύσσεια» του διαστήματος για τον Μασκ συνεχίζεται

H NASA του έριξε άκυρο και εκείνος έφτιαξε μια εταιρεία πυραύλων αξίας 1,8 δισ. δολαρίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News