Κόσμος Τετάρτη 3/05/2023, 15:08
ΚΟΣΜΟΣ

Πρόστιμο 1,1 εκατ. στον πρώην επικεφαλής της Audi για σκάνδαλο πετρελαιοκίνητων

Ο πρ. επικεφαλής της Audi, Rupert Stadler, συμφώνησε σήμερα να ομολογήσει την απάτη που είχε στηθεί με τις εκπομπές ρύπων των πετρελαιοκινητήρων

Πρόστιμο 1,1 εκατ. στον πρώην επικεφαλής της Audi για σκάνδαλο πετρελαιοκίνητων

Ο πρώην επικεφαλής της Audi, Rupert Stadler, συμφώνησε σήμερα να ομολογήσει την απάτη που είχε στηθεί με τις εκπομπές ρύπων των πετρελαιοκινητήρων, με αντάλλαγμα ποινή με ανασταλτικό χαρακτήρα και πρόστιμο 1,1 εκατ ευρώ (1,21 εκατ. δολάρια), σύμφωνα με δηλώσεις των δικηγόρων του.

Όπως ανέφερε η υπεράσπισή του, ο κ. Στάντλερ δήλωσε σήμερα στο Κρατιδιακό Δικαστήριο του Μονάχου ότι δέχεται τη συμφωνία που του προτάθηκε, προκειμένου να αποφύγει την περαιτέρω διαδικασία και τη φυλάκιση, ενώ η ομολογία θα πρέπει να κατατεθεί εντός δύο εβδομάδων.

Η ποινική διαδικασία σχετικά με την παραποίηση των τιμών των ρύπων για πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα του Ομίλου Volkswagen που αποκαλύφθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015, συνεχίζεται για περισσότερο από δυόμιση χρόνια, ενώ ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Audi βρίσκεται σε δίκη από τον Σεπτέμβριο του 2020, μαζί με τον πρώην υπεύθυνο για τους κινητήρες της εταιρίας και διευθυντή ανάπτυξης της Porsche Βόλφγκανγκ Χατς και έναν ακόμη μηχανικό. Μέχρι τώρα ο Ρούπερτ Στάντλερ αρνείτο τις κατηγορίες, ενώ ο κ. Χατς και ο μηχανικός ομολόγησαν ότι έγιναν παρεμβάσεις στους κινητήρες. Αυτό, σύμφωνα με την Εισαγγελία, σημαίνει ότι οι νόμιμες τιμές καυσαερίων τηρήθηκαν κατά τη διάρκεια των δοκιμών, αλλά όχι μετά. Επιπλέον, ο κ. Στάντλερ δεν απέτρεψε την πώληση των εν λόγω αυτοκινήτων ούτε μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου.

Το δικαστήριο εκτιμά ότι οι περισσότερες από τις κατηγορίες έχουν στοιχειοθετηθεί και οι κατηγορούμενοι απειλούνταν με ποινές φυλάκισης από ενάμιση έως δύο χρόνια, η οποία, σύμφωνα με την πρόταση του δικαστή, θα μπορούσε να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα εάν ομολογούσαν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News