Κόσμος Σάββατο 29/04/2023, 13:26
ΚΟΣΜΟΣ

Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν: Νέος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών στις ΗΠΑ

Η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες αυξάνεται εκ νέου με αφορμή τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν: Νέος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών στις ΗΠΑ

Νέο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών θα πραγματοποιήσουν Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν στην Ουάσιγκτον αύριο Κυριακή σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεών τους, ανέφερε σήμερα η εκπρόσωπος του αρμενικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες αυξάνεται εκ νέου με αφορμή τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου το 2020 αναπτύχθηκαν ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις με στόχο τον τερματισμό του πολέμου–τον δεύτερο ανάμεσα στις δύο χώρες με αφορμή τον θύλακα από το 1991 που κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση.

Η ορεινή περιοχή αυτή είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά κατοικείται κυρίως από Αρμένιους.

«Από τις 30 Απριλίου ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας, Αραράτ Μιρζογιάν, θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για επίσκεψη εργασίας. Είναι προγραμματισμένος ένας νέος γύρος συνομιλιών για τη συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν», έγραψε στην επίσημη σελίδα της στο Facebook η εκπρόσωπος Άνι Μπανταλιάν.

Δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση της συνάντησης από το Αζερμπαϊτζάν.

Παρά τις πολυετείς απόπειρες, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν δεν έχουν συνάψει ειρηνευτική συμφωνία, η οποία θα διευθετούσε ζητήματα όπως η οριοθέτηση των συνόρων και η επιστροφή των κρατουμένων.

Το Αζερμπαϊτζάν εγκατέστησε ένα νέο σημείο ελέγχου την περασμένη Κυριακή στον δρόμο προς το Καραμπάχ–τον διάδρομο του Λατσίν–μια κίνηση την οποία η Αρμενία χαρακτήρισε κατάφωρη παραβίαση μιας εκεχειρίας του 2020.

Moneyreview.gr, με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News