Κόσμος Παρασκευή 28/04/2023, 07:10
ΚΟΣΜΟΣ

Ντουμπάι: Σχεδιάζει το πρώτο αεροδρόμιο για ιπτάμενα ταξί 

Ντουμπάι: Σχεδιάζει το πρώτο αεροδρόμιο για ιπτάμενα ταξί 

Ένα πρωτότυπο σχέδιο για ένα τερματικό σταθμό αεροταξί, που θα συνδέει τις πιο δημοφιλείς τοποθεσίες του Ντουμπάι και θα παρέχει ταξίδια υψηλής ταχύτητας, μηδενικών εκπομπών, δημοσιοποίησε η αρχιτεκτονική εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου Foster + Partners. 

Ο σχεδιασμός αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία προηγμένης αεροπορικής κινητικότητας (AAM) Skyports Infrastructure και επικυρώθηκε από τον Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ, κυβερνήτη του Ντουμπάι, σύμφωνα με την εταιρεία. Μάλιστα, θα βρίσκεται δίπλα στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι (DXB) και θα ενσωματώνεται στα υπάρχοντα δίκτυα αεροδρομίων, καθώς και στους γύρω κόμβους μεταφορών.

Ντουμπάι: Σχεδιάζει το πρώτο αεροδρόμιο για ιπτάμενα ταξί -1
Φωτ.: Foster + Partners

Ταξί με προορισμό τον ουρανό

Ο Σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ έγραψε στο Twitter τον Φεβρουάριο ότι οι σταθμοί αεροταξί θα ξεκινήσουν να λειτουργούν στο Ντουμπάι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με το CNN.

Το Εμιράτο σχεδιάζει εδώ και καιρό μια υπηρεσία ιπτάμενων ταξί. Το 2017, η Αρχή Δρόμων και Μεταφορών του Ντουμπάι (RTA) ανακοίνωσε ότι σκόπευε να λανσάρει επιβατικά drones χωρίς οδηγό εκείνη τη χρονιά, χρησιμοποιώντας ένα μονοθέσιο μοντέλο κατασκευασμένο από την κινεζική εταιρεία Ehang.

Το 2022, το κινέζικο XPeng X2 ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη δημόσια δοκιμαστική πτήση του διθέσιου ιπτάμενου αυτοκινήτου, στην έκθεση τεχνολογίας GITEX του Ντουμπάι. Το πλήρως ηλεκτρικό όχημα σχεδιάστηκε για να μεταφέρει δύο επιβάτες, να έχει ταχύτητες έως και 130 χιλιόμετρα την ώρα και να ανυψώνεται κάθετα από το έδαφος χρησιμοποιώντας οκτώ έλικες.


 

Η τοποθεσία δίπλα στο αεροδρόμιο DXB είναι μία από τις τέσσερις προτεινόμενες τοποθεσίες αεροδρομίων για ιπτάμενα ταξί, που εξετάζουν οι Skyports Infrastructure και RTA, οι οποίες σχεδιάζουν να αναπτύξουν τα δίκτυα αεροδρομίων για αεροταξί έως το 2026, σύμφωνα με την Foster + Partners.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Στο Ντουμπάι η άμμος κοστίζει… χρυσάφι 

Ανταγωνισμός για το Burj Khalifa του Ντουμπάι – Ποια χώρα σχεδιάζει το υψηλότερο κτίριο του κόσμου

Ντουμπάι: Ρεκόρ 15 εκατ. δολαρίων για μια πινακίδα αυτοκινήτου

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News