Κόσμος Πέμπτη 14/07/2022, 22:45
ΚΟΣΜΟΣ

Πρόεδρος ΗΑΕ: Επίσκεψη στη Γαλλία στις 18 Ιουλίου

Πρόεδρος ΗΑΕ: Επίσκεψη στη Γαλλία στις 18 Ιουλίου

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ Ναχιάν, θα ταξιδέψει στη Γαλλία στις 18 Ιουλίου, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον περασμένο Μάιο.

Ο σεϊχης Μοχάμεντ θα συναντήσει τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για να συζητήσουν από κοινού δράσεις στους τομείς «της ενέργειας, της κλιματικής αλλαγής και της προηγμένης τεχνολογίας», καθώς και τις προσπάθειες για ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM.

Το Παρίσι έχει στενούς οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με το Αμπού Ντάμπι και ο Μακρόν έχει σφυρηλατήσει μια καλή σχέση με τον σεΐχη Μοχάμεντ, ο οποίος ήταν εξάλλου εδώ και καιρό ο de facto ηγέτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η Γαλλία διατηρεί μόνιμη στρατιωτική βάση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν πέρυσι μια σειρά σημαντικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης εκείνης στον τομέα της Άμυνας – ύψους 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων – στη διάρκεια της επίσκεψης Μακρόν στο κράτος του Κόλπου. Οι γαλλικοί ενεργειακοί κολοσσοί TotalEnergies και Engi εξασφάλισαν επίσης συμβόλαια ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της TotalEnergies Πατρίκ Πουγιάν δήλωσε χθες Τετάρτη ότι το Παρίσι συζητά με το Αμπού Ντάμπι για την εισαγωγή καυσίμων ενόψει του φετινού χειμώνα, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πυροδότησε – εκτός των άλλων – μια ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News