Κόσμος Δευτέρα 10/04/2023, 14:47
ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Παρά την πληθυσμιακή κρίση, οι γυναίκες λένε «όχι» στα μωρά

Κίνα: Παρά την πληθυσμιακή κρίση, οι γυναίκες λένε «όχι» στα μωρά

Όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να επικεντρωθούν στην καριέρα και τους προσωπικούς τους στόχους, αντί να κάνουν οικογένεια, με αποτέλεσμα πολλές χώρες να αντιμετωπίζουν πληθυσμιακή κρίση. Μία εξ’ αυτών είναι η Κίνα.

Αντιμετωπίζοντας ήδη τη γήρανση του πληθυσμού και έτοιμη να ξεπεραστεί από την Ινδία ως η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο, η Κίνα συνεχίζει να αγωνίζεται για να αυξήσει το ποσοστό γεννήσεων της.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η κινεζική κυβέρνηση κατάργησε την πολιτική της για το ένα παιδί το 2016. Ωστόσο, τα παντρεμένα ζευγάρια αποκτούν λίγα παιδιά ή επιλέγουν να μην κάνουν και καθόλου, δήλωσε ο Mu Zheng, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα κοινωνιολογίας και ανθρωπολογίας στο το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

«Η Covid-19 συνεχίζει να έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις και έχει προκαλέσει μια συνολική αίσθηση αβεβαιότητας για το μέλλον», είπε στο CNBC. «Υπάρχει μια αίσθηση ανημποριάς που είναι απαγορευτική για πολλές γυναίκες που θέλουν να κάνουν παιδιά».

Το αυξανόμενο κόστος ζωής απομακρύνει επίσης περισσότερους ανθρώπους από το να θέλουν να επεκτείνουν την οικογένειά τους, πρόσθεσε.

Το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας ανέφερε ότι ο πληθυσμός μειώθηκε στα 1,412 δισ. πέρυσι από 1,413 δισ. το 2021. Μάλιστα ο ρυθμός φυσικής ανάπτυξης ήταν αρνητικός για πρώτη φορά από το 1960.

Η καριέρα και η ελευθερία παραμένουν προτεραιότητα

Η Κίνα έχει μεγαλύτερο πληθυσμό μητέρων στο εργατικό δυναμικό σε σύγκριση με τις δυτικές χώρες, δήλωσε στο CNBC ο οικονομολόγος Andy Xie.
«Οι γυναίκες στην Κίνα θέλουν να έχουν καριέρα και το να μένουν στο σπίτι για να μεγαλώσουν τα παιδιά, δεν αποτελεί στόχο. Δεν εμφανίζεται καν ως επιθυμία για τις περισσότερες από αυτές», είπε ο Xie.

Καθώς περισσότερες γυναίκες αποκτούν υψηλότερα προσόντα και ανεβαίνουν στην εργασιακή κλίμακα, περιμένουν από τους συζύγους τους να έχουν μεγαλύτερες απολαβές από εκείνες, όπως υπογράμμισε ο Xie.

Το 2020, οι φοιτήτριες αντιπροσώπευαν σχεδόν το 42% των εγγραφών σε διδακτορικά και στα μεταπτυχιακά ήταν περισσότερες από τους άνδρες, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Statista.

«Οι άνδρες αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο βάρος, καθώς αν είχαν γυναίκες, αυτές θα απιτούσαν να τους προσφέρουν οικονομική ασφάλεια», και γι’ αυτό το λόγο και οι ίδιοι δεν θέλουν να παντρευτούν, σύμφωνα με τον Xie, ο οποίος είπε ότι «οι άνθρωποι συνήθιζαν να επικρίνονται επειδή είναι ελεύθεροι, αλλά δεν υπάρχει κοινωνικό στίγμα πια.»

Η 31χρονη Awen, υποστήριξε ότι είναι χαρούμενη που είναι ελεύθερη αυτή τη στιγμή. «Η εξοικονόμηση χρημάτων και η εστίαση στην καριέρα μου είναι οι προτεραιότητές μου τώρα, νιώθω ήδη τόσο εξαντλημένη μετά τη δουλειά, που δεν μπορώ να φανταστώ πώς νιώθουν οι γονείς με παιδιά».
Επιπλέον τόνισε ότι οι περισσότεροι σύζυγοι στην Κίνα συχνά δεν παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανατροφή του παιδιού και το βάρος πέφτει εξ ολοκλήρου στις μητέρες.

Βοηθώντας τις γυναίκες να επιτύχουν την ισορροπία

Η Trip.com είναι μια κινεζική εταιρεία που υπερηφανεύεται που προσπαθεί να ενθαρρύνει περισσότερες γυναίκες να κάνουν παιδιά.
Η εταιρεία προσφέρει επιδοτήσεις ύψους 15.000-300.000 δολαρίων για να βοηθήσει τους υπαλλήλους να αντισταθμίσουν το βαρύ κόστος της κατάψυξης των ωαρίων, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι για να μπορεί να υποβληθεί σε αυτή τη διαδικασία μια γυναίκα στην Κίνα, θα πρέπει να είναι παντρεμένη.
Επιπλέον, στις έγκυες εργαζόμενες προσφέρονται δωρεάν διαδρομές με ταξί από και προς την εργασία τους και λαμβάνουν επιδόματα όταν το παιδί τους γεννηθεί και ξεκινήσει το σχολείο.

Ανησυχίες για τη στέγαση

Οι υψηλές τιμές των ακινήτων στην Κίνα συνεχίζουν να εμποδίζουν πολλά ζευγάρια να μείνουν μαζί, είπε ο Xie.
Οι άνθρωποι τις περισσότερες φορές θα ήθελαν να αγοράσουν ένα σπίτι πριν παντρευτούν, ωστόσο, «το κόστος στέγασης αποτελεί μεγάλη ανησυχία για όποιον θέλει να παντρευτεί», συμπλήρωσε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC 

Διαβάστε επίσης: 

Αυτή η χώρα δίνει στους φοιτητές μια εβδομάδα χωρίς μαθήματα για να «ερωτευτούν»

Άδεια μητρότητας και ετήσια άδεια: Διευκρινίσεις για τις νέες διατάξεις

Μισθοί και επαγγελματική ανέλιξη: Πλουσιότερες οι γυναίκες χωρίς παιδιά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS