Κόσμος Παρασκευή 7/04/2023, 22:31
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ετοιμάζεται ταξίδι της υπουργού Εμπορίου στην Κίνα

ΗΠΑ: Ετοιμάζεται ταξίδι της υπουργού Εμπορίου στην Κίνα

Κορυφαίοι αξιωματούχοι από το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου θα επισκεφθούν το Πεκίνο και τη Σαγκάη την επόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο μίας προσπάθειας να προετοιμάσουν το έδαφος για ένα πιθανό ταξίδι της υπουργού Εμπορίου Τζίνα Ρεϊμόντο προς το τέλος του έτους, σύμφωνα με πηγές.

Η Ελίζαμπεθ Εκόνομι, ανώτατη σύμβουλος του υπουργείου αρμόδια για τα θέματα της Κίνας και ο Σκοτ Τάτλοκ, αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για την Κίνα και τη Μογγολια, θα εξετάσουν εάν μία τέτοια συνάντηση ανάμεσα στην Ραϊμόντο και στους Κινέζους ομολόγους της θα μπορούσε να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα για να δικαιολογήσει την επίσκεψη.  

Η προοπτική ενός πιθανού ταξιδιού της Ρεϊμόντο στην Κίνα ενέχει τον κίνδυνο να μην εξασφαλίσει τα επιθυμητά αποτελέσματα, σύμφωνα με τις πηγές. Ειδικά αφότου η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Κίνα συνοδεύθηκε και από τη συμφωνία για την εξαγορά 160 αεροσκαφών Airbus, με τη βιομηχανία να σχεδιάζει να διπλασιάσει την παραγωγή της στην χώρα. 

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν που είχε προγραμματιστεί για τις αρχές Φεβρουαρίου, αναβλήθηκε επ΄αόριστον καθώς κλιμακώθηκαν οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών με αφορμή το κινεζικό μπαλόνι κατασκοπείας. 

Οι εντάσεις αυτές έβαλαν παύση στις οικονομικές συζητήσεις ανάμεσα στην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν και των συνεργατών της. Ο εκπρόσωπος σε θέματα Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, είχε δηλώσει στα τέλη Μαρτίου ότι ο Λευκός Οίκος είχε εξετάσει πιθανή επίσκεψη της υπουργού Οικονομικών και Εμπορίου των ΗΠΑ στην Κίνα για να συζητήσουν σχετικά με οικονομικά θέματα. 

Το Πεκίνο δεν κατάφερε να ανταποκριθεί σε κάποια βασικά σημεία της εμπορικής συμφωνίας του 2020 ανάμεσα στις δύο χώρες, την οποία η Ρεϊμόντο δεσμεύθηκε να εφαρμόσει – συμπεριλαμβανομένης και της δέσμευσης από την Κίνα να αγοράσει αεροσκάφη από την Boeing. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News