Κόσμος Τρίτη 4/04/2023, 20:29
ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: Την κατάργηση 1.500 θέσεων εργασίας ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού

Ελβετία: Την κατάργηση 1.500 θέσεων εργασίας ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού

Στην κατάργηση 1.500 θέσεων εργασίας θα προχωρήσει η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, μια από τις σημαντικότερες ανθρωπιστικές οργανώσεις στον κόσμο, η οποία απασχολεί 20.000 ανθρώπους σε περισσότερες από 100 χώρες.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΕΣ επικύρωσε με αυτό τον τρόπο την απόφασή του για μείωση των δαπανών, λόγω έλλειψης πόρων κατά 430 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα για το 2023 και τις αρχές του 2024.

«Δεδομένου ότι οι προϋπολογισμοί (…) θα είναι μικρότεροι τα επόμενα δύο χρόνια, η ΔΕΕΣ θα πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειές της σε προγράμματα και περιοχές όπου μπορούμε να επιφέρουμε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο» υπογραμμίζει η οργάνωση που εδρεύει στη Γενεύη.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, η ΔΕΕΣ αρχικά έκανε έκκληση στους δωρητές της να της χορηγήσουν 2,8 δισεκ. ελβετικά φράγκα (περίπου το ίδιο ποσό σε ευρώ), όμως, όπως και πολλές άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις, διαπίστωσε ότι η γενναιοδωρία τους περιορίστηκε, κυρίως επειδή οι χώρες επενδύουν μεγάλα ποσά στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία. Έτσι, αναθεώρησε τον προϋπολογισμό της στα 2 δισεκ. φράγκα.

Όσον αφορά την κατάργηση θέσεων εργασίας, η ΔΕΕΣ θέλει να περιορίσει στο ελάχιστο τις απολύσεις. Για αυτό θα παγώσει τις προσλήψεις και θα βασιστεί στις εθελούσιες αποχωρήσεις. Τουλάχιστον 20 από τα 350 γραφεία της σε όλον τον κόσμο θα κλείσουν αλλά αυτό θα γίνει «για παράδειγμα σε μια ζώνη που μπορεί να καλυφθεί από ένα άλλο γραφείο της ΔΕΕΣ ή εκεί όπου μπορούμε να δώσουμε τη σκυτάλη σε άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις», διευκρίνισε.

Η ΔΕΕΣ αποφάσισε επίσης να περιορίσει ή να σταματήσει ορισμένα προγράμματά της, αλλά δεν διευκρίνισε ποια είναι αυτά. Εξήγησε μόνο ότι θα ενημερώσει αρχικά τα πρόσωπα που αναμένεται ότι θα επηρεαστούν περισσότερο, τις κοινότητες, τους συνεργάτες της και το προσωπικό της.

Η Επιτροπή παραδέχτηκε ότι δεν είναι σπάνιο να μην καλύπτονται οι οικονομικές ανάγκες της στην αρχή του έτους, όμως φέτος τα πράγματα είναι «κάπως διαφορετικά». «Αυτήν τη χρονιά, αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονες προκλήσεις», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι οι δωρεές δεν έφτασαν στο αναμενόμενο επίπεδο ενώ παράλληλα αυξήθηκε σημαντικά το κόστος κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022, λόγω του πληθωρισμού.

«Εξαιτίας αυτών των παραγόντων, ξεκινήσαμε το 2023 με ένα έλλειμμα περίπου 140 εκατομμυρίων φράγκων», διευκρίνισε.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News