Κόσμος Πέμπτη 30/03/2023, 12:18
ΚΟΣΜΟΣ

Καταδικάστηκαν 4 τραπεζίτες στην Ελβετία: Οι σχέσεις τους με τον τσελίστα που είναι το «πορτοφόλι του Πούτιν»

Τέσσερις τραπεζίτες καταδικάστηκαν γιατί βοήθησαν έναν τσελίστα, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως το «πορτοφόλι του Πούτιν»

Καταδικάστηκαν 4 τραπεζίτες στην Ελβετία: Οι σχέσεις τους με τον τσελίστα που είναι το «πορτοφόλι του Πούτιν»

Τέσσερις τραπεζίτες που βοήθησαν έναν στενό φίλο του Βλαντιμίρ Πούτιν να μεταφέρει εκατομμύρια φράγκα μέσω ελβετικών τραπεζικών λογαριασμών καταδικάστηκαν για έλλειψη επιμέλειας στις οικονομικές συναλλαγές.

Όπως μεταδίδει το Reuters, τα εν λόγω άτομα κρίθηκαν ένοχα την Πέμπτη ότι βοήθησαν τον Sergey Roldugin, έναν τσελίστα, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από την ελβετική κυβέρνηση ως το «πορτοφόλι του Πούτιν».

Τα στελέχη -τρεις Ρώσοι και ένας Ελβετός- βοήθησαν τον Roldugin, ο οποίος είναι νονός της μεγαλύτερης κόρης του Πούτιν, Μαρία, να καταθέσει εκατομμύρια φράγκα σε ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς μεταξύ 2014 και 2016.

Τα άτομα αυτά, τα στοιχεία των οποίων δεν μπορούν να δημοσιευτούν λόγω των ελβετικών περιορισμών σχετικά με τέτοια ζητήματα, κρίθηκαν ένοχα σε ακροαματική διαδικασία στο περιφερειακό δικαστήριο της Ζυρίχης και τους επιβλήθηκαν ποινές επτά μηνών με αναστολή στον καθένα τους.

Ο μουσικός – επιχειρηματίας

Η εισαγγελία είχε ισχυριστεί ότι τα στελέχη αυτά απέτυχαν να προσδιορίσουν την ταυτότητα του πραγματικού ιδιοκτήτη των κεφαλαίων και ήταν απίθανο ότι ο Roldugin θα μπορούσε να είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης. Παράλληλα, ανέφερε ότι η υπόθεση αφορά ποσά ύψους περίπου 30 εκατ. φράγκων.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο μουσικός, ο οποίος εμφανίζεται στη λίστα της Ελβετίας με τους Ρώσους στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις, δεν έχει καμία καταγεγραμμένη δραστηριότητα ως επιχειρηματίας.

Συγκεκριμένα, ο μουσικός είχε δηλώσει τότε στους New York Times ότι σίγουρα δεν ήταν επιχειρηματίας και δεν είχε ο ίδιος εκατομμύρια, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Ο Roldugin ήταν μεταξύ πολλών μελών του στενού κύκλου του Πούτιν στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις από τη Δύση, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Ο Πούτιν στο παρελθόν έχει περιγράψει τον Roldugin ως φίλο, λαμπρό μουσικό και ευεργέτη, ο οποίος έχει κερδίσει κάποια χρήματα από ένα μειοψηφικό μερίδιο σε μια ρωσική εταιρεία.

Το Κρεμλίνο είχε προηγουμένως απορρίψει οποιαδήποτε υπόνοια ότι τα κεφάλαια του Roldugin συνδέονται με τον Ρώσο ηγέτη, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση ως αντιρωσική «Πουτινοφοβία».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε περισσότερα:

Πούτιν: Έτοιμη η Μόσχα να εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία

Τίποτα δεν είναι δωρεάν: Τι θέλει να κερδίσει η Κίνα βοηθώντας τη Ρωσία

Τα 5 πράγματα που δεν ξέρατε για την ηλικία των διεθνών ηγετών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News