Κόσμος Τετάρτη 6/01/2021, 17:57
WIKILEAKS

Παραμένει υπό κράτηση ο Ασάνζ

Εν αναμονή της εξέτασης της έφεσης που έχουν ασκήσει οι ΗΠΑ

Παραμένει υπό κράτηση ο Ασάνζ

Υπό κράτηση θα παραμείνει ο ιδρυτής των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, εν αναμονή της εξέτασης της έφεσης που έχουν ασκήσει οι ΗΠΑ εις βάρος της απόφασης μη έκδοσης στις ΗΠΑ.

Το βρετανικό δικαστήριο, συγκεκριμένα, απέρριψε το αίτημα του Αυστραλού δημοσιογράφου για άμεση αποφυλάκιση, κρίνοντας ότι πρέπει να παραμείνει υπό κράτηση έως ότου τελεσιδικήσει η υπόθεση.

«Υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι να πιστεύουμε ότι αν ο κ. Ασάνζ αποφυλακιστεί σήμερα, δεν θα επιστρέψει ενώπιον του δικαστηρίου για να αντιμετωπίσει τη διαδικασία της έφεσης» εκτίμησε η δικαστής.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των ΗΠΑ για έκδοση του Ασάνζ στην Ουάσιγκτον, επικαλούμενο τον κίνδυνο αυτοκτονίας. Ωστόσο, η αμερικανική κυβέρνηση άσκησε αμέσως έφεση.

Ο Ασάνζ διώκεται για μια σειρά αδικημάτων στις ΗΠΑ, όπως κατασκοπεία και διαρροή απόρρητων πληροφοριών, και τυχόν καταδίκη του θα επιφέρει πολυετή ποινή φυλάκισης. Βέβαια, ο απερχόμενος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο απονομής χάρης.

Οι παραπάνω κατηγορίες αφορούν τη δημοσίευση εμπιστευτικών εγγράφων μέσω του ιστότοπου των WikiLeaks για τις ενέργειες του αμερικανικού στρατού κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε Ιράκ και Βαγδάτη στις αρχές της δεκαετίας του ‘00.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News