Κόσμος Τετάρτη 9/12/2020, 21:21
ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Η Βρετανία αποσύρει τους δασμούς από αμερικανικά προϊόντα

Η Βρετανία αποσύρει τους δασμούς από αμερικανικά προϊόντα

Σε μία κίνηση που δείχνει τη διαφοροποίηση της εμπορικής πολιτικής της από την υπόλοιπη Ε.Ε. και ταυτόχρονα τη στροφή της προς τις ΗΠΑ, η Βρετανία θα αποσύρει από 1ης Ιανουαρίου τους δασμούς που επέβαλε η Ε.Ε. σε αμερικανικά αγαθά, ως αντίποινα στη διατλαντική διαμάχη για τις επιδοτήσεις των κατασκευαστών αεροσκαφών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της χώρας.
Η Ε.Ε. επέβαλε τον προηγούμενο μήνα δασμούς έως 25% σε αμερικανικά αγαθά αξίας 4 δισ.δολαρίων εξαιτίας των παράνομων επιδοτήσεων της αμερικανικής κυβέρνησης στη Boeing. Αυτό αποτελεί την τελευταία πράξη μίας 16χρονης διαμάχης για τις επιδοτήσεις, η οποία ακολούθησε την αντίστοιχη επιβολή δασμών έως 25% από την Ουάσιγκτον σε ευρωπαϊκά αγαθά αξίας 7,5 δισ.δολαρίων που εισάγονται στις ΗΠΑ από τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) απεφάνθη ότι η Airbus επωφελήθηκε από παράνομη κρατική βοήθεια. 
Η απόφαση αυτή της Βρετανίδας υπουργού Εμπορίου Λιζ Τρας θεωρείται ένδειξη φιλικής διάθεσης απέναντι στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, καθώς η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί να επιτύχει μία ξεχωριστή εμπορική συμφωνία με την Ουάσιγκτον. “Η Βρετανία θέλει να έρθει σε ένα πεδίο διαπραγμάτευσης έτσι ώστε να εμβαθύνουμε τις εμπορικές σχέσεις μας με τις ΗΠΑ. Η άρση επώδυνων δασμών θα μας δώσουν τη δυνατότητα να αναδείξουμε την χώρα μας σε διεθνές κέντρο κατασκευής αεροσκαφών της Boeing”, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εμπορίου.
Να σημειωθεί ότι οι προσπάθειες εμπορικής συμφωνίας Βρετανίας – ΗΠΑ που είχαν γίνει το καλοκαίρι εγκαταλείφθησαν μεταξύ άλλων και λόγω της απροθυμίας του Λονδίνου να δώσει απεριόριστη πρόσβαση σε αμερικανικά γεωργικά προϊόντα. Γι΄αυτό ακόμη και μετά την άρση των δασμών, η Βρετανία μπορεί να δυσκολευθεί να καταλήξει σε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ.

moneyreview.g 

   
   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News