Κόσμος Τετάρτη 22/03/2023, 19:00
ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Η Βουλή ενέκρινε την ένταξη στο ΝΑΤΟ – Παραμένουν τα εμπόδια από Τουρκία και Ουγγαρία

H Φινλανδία, που είχε υποβάλει αίτηση ταυτόχρονα με τη Σουηδία πέρυσι τον Μάιο στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, βρίσκεται πλέον πολύ πιο κοντά στην ένταξη από ό,τι η Στοκχόλμη.

Σουηδία: Η Βουλή ενέκρινε την ένταξη στο ΝΑΤΟ – Παραμένουν τα εμπόδια από Τουρκία και Ουγγαρία

Το σουηδικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ, με την εν λόγω κίνηση να μην έχει ωστόσο προς το παρόν κάποιο ουσιαστικό αντίκρισμα λόγω της στάσης της Τουρκίας και της Ουγγαρίας που δεν έχουν ακόμη δώσει το τελικό πράσινο φως προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ένταξης.

Οι Σουηδοί βουλευτές ψήφισαν, με 269 ψήφους υπέρ έναντι 37 κατά, κείμενο που εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Το να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψουμε την ασφάλεια της Σουηδίας και να συμβάλουμε στην ασφάλεια ολόκληρης της ευρωατλαντικής περιοχής», υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών Τομπιάς Μπίλστρομ κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας.

Ωστόσο, η Φινλανδία, που είχε υποβάλει αίτηση ένταξης ταυτόχρονα με τη Σουηδία πέρυσι τον Μάιο στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, βρίσκεται πλέον σε πολύ ευνοϊκότερη θέση για να ενταχθεί σύντομα στο ΝΑΤΟ.

Η Ουγγαρία πρόκειται να επικυρώσει τη φινλανδική ένταξη τη Δευτέρα, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε και εκείνος το πράσινο φως την περασμένη εβδομάδα, με τη σχετική ψηφοφορία στο τουρκικό κοινοβούλιο για την επικύρωση της φιλανδικής ένταξης να διεξάγεται πιθανώς πριν από τις εκλογές της 14ης Μαΐου.

Αναφορικά με την ενταξιακή προοπτική της Σουηδίας, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δεν έχει καθορίσει ημερομηνία ψηφοφορίας και ο Ερντογάν εμμένει στο δικό του βέτο.

Η Άγκυρα κατηγορεί τη Σουηδία ότι προσφέρει καταφύγιο σε Κούρδους «τρομοκράτες» τους οποίους αρνείται να εκδώσει στην Τουρκία.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης:

«Πράσινο φως» από Ερντογάν για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν μπορεί να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

ΝΑΤΟ: Το 2023 η ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας, εκτιμά ο Στόλτενμπεργκ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News