Κόσμος Παρασκευή 17/03/2023, 17:19
ΚΟΣΜΟΣ

«Πράσινο φως» από Ερντογάν για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

«Πράσινο φως» από Ερντογάν για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία θα ξεκινήσει τη διαδικασία επικύρωσης της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αφού η χώρα έλαβε συγκεκριμένα μέτρα για να τηρήσει τις υποσχέσεις της, τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν.

Σε συνέντευξη Τύπου με τον Φινλανδό ομόλογό του, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις συζητήσεις με τη Σουηδία για θέματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία και ότι η προσπάθεια ένταξής της στο ΝΑΤΟ θα εξαρτηθεί άμεσα από τα μέτρα που θα ληφθούν.

Από την πλευρά του, ο Φινλανδός πρόεδρος, Σαούλι Νιινίστο, χαιρέτισε το σχέδιο της Τουρκίας να ξεκινήσει τη διαδικασία επικύρωσης της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. «Είναι σίγουρα πολύ σημαντικό για ολόκληρη τη Φινλανδία», πρόσθεσε.

Με τη σύμφωνη γνώμη του Ερντογάν, το αίτημα της Φινλανδίας μπορεί τώρα να τεθεί στο τουρκικό κοινοβούλιο, όπου το κόμμα του Τούρκου προέδρου και οι σύμμαχοί του έχουν την πλειοψηφία. Η επικύρωση αναμένεται να γίνει πριν από τις εκλογές στην Τουρκία που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου.

Η Φινλανδία αναμένεται να γίνει κράτος-μέλος του NATO πριν από τη Σουηδία, μολονότι τα αιτήματά τους υποβλήθηκαν ταυτόχρονα, πριν από δέκα μήνες.

Η αίτηση για την ένταξη των δύο κρατών στη στρατιωτική συμμαχία έχει εγκριθεί από 28 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και απομένει η έγκριση από την Ουγγαρία και την Τουρκία.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News