Κόσμος Παρασκευή 10/03/2023, 13:37
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Στις 14 Μαΐου οι εκλογές στην Τουρκία

Ερντογάν: Στις 14 Μαΐου οι εκλογές στην Τουρκία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνόρισε ως επίσημη ημερομηνία των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών τη 14η Μαΐου, ένα μήνα αργότερα από ό,τι είχαν αρχικά προγραμματιστεί, υπογράφοντας την απόφαση στο πλαίσιο τελετής που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση σήμερα Παρασκευή. 

«Η χώρα μας θα πάει στις κάλπες για να εκλέξει τον πρόεδρο και τους βουλευτές της στις 14 Μαΐου», είπε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του αφού υπέγραψε τη σχετική απόφαση. Σημειώνεται πως οι εκλογές θα λάβουν χώρα περίπου τρεις μήνες μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που σκότωσαν περισσότερους από 45.000 ανθρώπους στην Τουρκία.

Πριν από μερικές ημέρες και πριν την επίσημη ανακοίνωση, ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει σε ομιλία του σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος AKP στο κοινοβούλιο: «Αυτό το έθνος θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο στις 14 Μαΐου, Θεού θέλοντος». Ήταν η πρώτη φορά που ανέφερε την ημερομηνία των διπλών εκλογών μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια για την τουρκική κυβέρνηση και την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού στους σεισμούς. Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατά την επίσκεψή του στη σεισμόπληκτη πόλη του Αντίγιαμαν έσπευσε να ζητήσει και συγγνώμη.

«Δυστυχώς, εξαιτίας της καταστροφικότητας των δονήσεων, των κακών μετεωρολογικών συνθηκών και των δυσκολιών λόγω της καταστροφής των υποδομών, δεν μπορέσαμε να εργαστούμε όπως θα θέλαμε στο Αντίγιαμαν τις πρώτες ημέρες. Και γι’ αυτό ζητώ συγγνώμη», είπε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News