Κόσμος Παρασκευή 3/03/2023, 18:43
ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμια Τράπεζα: Στα 5,1 δισ. δολ. οι ζημιές από τον σεισμό στη Συρία

Παγκόσμια Τράπεζα: Στα 5,1 δισ. δολ. οι ζημιές από τον σεισμό στη Συρία

Οι φονικοί σεισμοί που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία τον περασμένο μήνα προκάλεσαν περίπου 5,1 δισ. δολάρια σε άμεσες υλικές ζημιές στη Συρία, δήλωσε την Παρασκευή η Παγκόσμια Τράπεζα, αυξάνοντας την καταστροφή σε μια χώρα που έχει ήδη καταστραφεί από τον πολυετή εμφύλιο πόλεμο.

Η τρέχουσα αξία των κτιρίων και των υποδομών που υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν εκτιμάται σε περίπου 10% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Συρίας, ανέφερε η Τράπεζα σε ανακοίνωσή της μετά τη δημοσιοποίηση μιας αρχικής εκτίμησης των ζημιών, όπως τη χαρακτήρισε.

Τα κατεστραμμένα κτίρια περιλαμβάνουν μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς σε ιστορικές περιοχές της Συρίας, ανέφερε.

«Αυτές οι απώλειες επιτείνουν τα χρόνια καταστροφής, ταλαιπωρίας και κακουχιών που υπέστη ο λαός της Συρίας τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Jean-Christophe Carret, διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Μέση Ανατολή.

«Η καταστροφή θα προκαλέσει μείωση της οικονομικής δραστηριότητας που θα επιβαρύνει περαιτέρω τις προοπτικές ανάπτυξης της Συρίας», πρόσθεσε ο Carret.

Οι σεισμοί της 6ης Φεβρουαρίου έπληξαν ένα τμήμα της βορειοδυτικής Συρίας, μια περιοχή που έχει κατακερματιστεί από τον 11χρονο πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων των εδαφών που ελέγχουν οι αντάρτες στα τουρκικά σύνορα και των κυβερνητικών περιοχών που ελέγχονται από τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η επαρχία του Χαλεπίου, η οποία αποτέλεσε σημαντικό μέτωπο στον πόλεμο, υπέστη περίπου το 45% των συνολικών ζημιών από τους σεισμούς, ανέφερε η Τράπεζα. Περίπου το 37% των ζημιών σημειώθηκε στην επαρχία Ιντλίμπ, ενώ το 11% στην παράκτια επαρχία Λατάκια, πρόσθεσε η Τράπεζα.

Οι εκτιμήσεις για τις συνολικές άμεσες ζημιές κυμαίνονται μεταξύ 2,7 δισ. και 7,9 δισ. δολαρίων, ανέφερε η Τράπεζα, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για αρχικές εκτιμήσεις, που δεν καλύπτουν ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις και απώλειες για τη συριακή οικονομία.

Η τράπεζα ανέφερε σε έκθεση της 27ης Φεβρουαρίου ότι οι σεισμοί προκάλεσαν 34,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε άμεσες υλικές ζημιές στην Τουρκία, όπου τουλάχιστον 45.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των σεισμών. Ο απολογισμός των νεκρών στη Συρία είναι πάνω από 5.900, σύμφωνα με τις αρχές.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News