Κόσμος Παρασκευή 18/11/2022, 20:45
ΚΟΣΜΟΣ

Η Σύνοδος για Κλίμα αλλάζει το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και την EIB

Η Σύνοδος για Κλίμα αλλάζει το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και την EIB

Για πρώτη φορά, προσχέδιο πολιτικής απόφασης που παρουσιάστηκε στις συζητήσεις της συνόδου COP για την κλιματική αλλαγή καλεί διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες και χρηματοοικονομικούς οργανισμούς να προχωρήσουν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να ευθυγραμμίσουν τις δαπάνες τους με τους στόχους για την κλιματική αλλαγή. 

Αυτό είναι μεγάλη νίκη, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Λόρενς Τουμπιάνα, διευθύνων σύμβουλος της European Climate Foundation. «Είναι η σωστή στιγμή….Τουλάχιστον ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής αρχίζει να γίνεται κατανοητός ως μακροοικονομική απειλή», τόνισε. 

Η Μία Μότλεϊ, πρωθυπουργός των Μπαρμπάντος και η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, ήταν από τις πρώτες φωνές που ζήτησαν τη μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος για τη στήριξη των λιγότερο ανεπτυγένων χωρών και των χωρών που είναι μικρά νησιά και δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής μαζί και το αυξανόμενο χρέος τους. 

Η Τουμπιάνα εκτιμά ότι η μεταρρύθμιση αναπτυξιακών τραπεζών και χρηματοοικονομικών οργανισμών, όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να επιλύσει τα δύο βασικά προβλήματα. Αντ΄αυτού συστήνει να θεσπιστεί μία Πολυμερής Υπηρεσία Εγγύησης Επενδύσεων, που να είναι μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας και η οποία να παρέχει περισσότερη βοήθεια με τη μορφή επενδύσεων προς τις αναπτυσσόμενες οικονομίες μέσω ασφάλισης έναντι πολιτικού κινδύνου και συναλλαγματικών διακυμάνσεων. 

Ωστόσο, το φετινό προσχέδιο συνιστά ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, καθώς τέτοιου είδους εκκλήσεις για μεταρρύθμιση δεν εμπεριέχονταν στην τελική απόφαση της περυσινής Συνόδου Κορυφής για το Κλίμα της Γλασκώβης COP26. Το φετινό προσχέδιο της COP27 αναμένεται να τροποποιηθεί, καθώς οι διαπραγματεύσεις τείνουν να ολοκληρωθούν, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμη και τώρα υπάρχει ο κίνδυνος να μην συμπεριληφθούν τα αιτήματα για μεταρρύθμιση στην τελική έκδοση.  

Η άποψη της Τουμπιάνα απηχεί αντίστοιχες θέσεις που έχει διατυπώσει ο Μαχμούντ Μοχιέλντιν, πρωτεργάτης του ΟΗΕ για το κλίμα που έχει ζητήσει την επέκταση της εντολής της International Development Association (IDA). H IDA, επίσης μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, παρέχει φθηνά δάνεια και επιδοτήσεις στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη. Εάν η εντολή της IDA επεκταθεί ώστε να καλύψει και τις χώρες μεσαίου εισοδήματος τότε θα διευκολυνθεί ακόμη περισσότερο η ροή κεφαλαίων σε τομείς, όπως η ενεργειακή μετάβαση. 

Το βασικό θέμα της COP27 ήταν πάντως η εύρεση των κεφαλαίων «εδώ και τώρα» καθώς οι αναπτυσσόμενες χώρες ζητούν από τις ανεπτυγμένες να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους για την χορήγηση 100 δισ.δολαρίων ετησίως για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την κάλυψη των ζημιών. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τις χώρες που έχουν επηρεαστεί από τις ακραίες καιρικές συνθήκες να ανακάμψουν αλλά και να ανοικοδομηθούν. 

«Είναι ανάγκη να προστρέξουμε στις αναπτυξιακές τράπεζες, αυτές μπορούν να αντιστρέψουν τον κίνδυνο. Θα πρέπει να επαναχαράξουμ την παγκόσμια χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική εξαιτίας της κλίμακας της χρηματοδότησης που θα πρέπει να διοχετευθεί στις αναδυόμενες», είναι το μήνυμα που στέλνει η Μπάρμπαρα Κρίκι, υπουργός Περιβάλλοντος της Νότιας Αφρικής. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

COP27: Σχέδιο συμφωνίας δίχως λύση για χρηματοδότηση των καταστροφών 

Μακρινό σενάριο η συμφωνία για το κλίμα: Ποια θέματα εκκρεμούν

Δέσμευση ΕΕ στην COP27: Ανανέωση των κλιματικών στόχων παρά την ενεργειακή κρίση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News