Κόσμος Σάββατο 18/02/2023, 15:00
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κίνα: Ετοιμάζεται να ανακοινώσει σχέδιο ειρήνευσης για την Ουκρανία

Κίνα: Ετοιμάζεται να ανακοινώσει σχέδιο ειρήνευσης για την Ουκρανία

H Kίνα θα παρουσιάσει σύντομα νέα πρόταση για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία η οποία θα σέβεται την εθνική κυριότητα όλων των χωρών, όπως ανέφερε κορυφαίος διπλωμάτης της. 

Ο διευθυντής του Γραφείου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, Ουάνγκ Γι, που σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ότι η πρόταση θα επαναλαμβάνει σημεία του προηγούνενου σχεδίου που είχε παρουσιάσει ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, συμπεριλαμβανομένων των αρχών του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. 

Η Κίνα ούτε «έμεινε άπραγη ούτε έριξε λάδι στη φωτιάό» όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία και συνεχίζει να καλεί για ειρήνη και διάλογο, δήλωσε ο υπουργός. 

«Προτείνω όλοι να αρχίσουν να σκέπτονται ήρεμα, ιδιαίτερα οι φίλοι στην Ευρώπη, για το τι είδους προσπάθειες μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο», είπε ο Ουάνγκ.

Ο Ουάνγκ είπε επίσης πως υπάρχουν «κάποιες δυνάμεις που απ΄ό,τι φαίνεται δεν θέλουν να επιτύχουν οι διαπραγματεύσεις ή να τελειώσει ο πόλεμος σύντομα» χωρίς να διευκρινίζει σε ποιους αναφερόταν.

Η Κίνα θα εκθέσει τη θέση της για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης σε ένα έγγραφο όπου θα δηλώνεται πως η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή, είπε ο Ουάνγκ.

Όταν του ζητήθηκε να καθησυχάσει το ακροατήριο πως δεν επίκειται στρατιωτική κλιμάκωση στο Στενό της Ταΐβάν, ο Ουάνγκ είπε πως οι “δυνάμεις της ανεξαρτησίας” της Ταϊβάν είναι ασύμβατες με την ειρήνη.

Η Κίνα διεκδικεί ως δική της τη δημοκρατικά κυβερνώμενη Ταϊβάν.

«Αν θέλουμε να διατηρήσουμε την ειρήνη στο Στενό της Ταϊβάν, πρέπει να διατηρήσουμε αποφασιστικά την πολιτική της μίας Κίνας», είπε.

 

Πηγή: Βloomberg, Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News