Κόσμος Τρίτη 15/11/2022, 16:23
ΚΟΣΜΟΣ

G20: Πυρ ομαδόν κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία

G20: Πυρ ομαδόν κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Παρά τις διαφορές μεταξύ χωρών απέναντι στην εισβολή στην Ουκρανία, η πίεση επί της Ρωσίας αυξήθηκε σήμερα στην σύνοδο κορυφής των μεγάλων οικονομιών της G20 για να τερματίσει τον πόλεμο που έχει σημαντικές παγκόσμιες επιπτώσεις.

Η σημαντικότερη διεθνής συνάντηση ηγετών από την έναρξη της πανδημίας πραγματοποιείται χωρίς τον απομονωμένο διεθνώς Βλαντίμιρ Πούτιν στο Μπαλί, σχεδόν εννέα μήνες από την έναρξη του πολυαίμακτου πολέμου που έχει προκαλέσει παγκόσμια ενεργειακή και διατροφική κρίση.

Η σύνοδος εκθέτει επίσης τις διαφωνίες ανάμεσα στους Δυτικούς που υποστηρίζουν την Ουκρανία και τις άλλες χώρες, με επικεφαλής την Κίνα, που αποφεύγουν να καταδικάσουν την Μόσχα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Παρά ταύτα, τα μέλη του κλαμπ συμφώνησαν σε σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος, πράγμα που εθεωρείτο σχεδόν απίθανο τις τελευταίες ημέρες λόγω του ρήγματος ανάμεσα στις χώρες, αλλά και της ανάγκης για την έγκρισή του από την Μόσχα.

Το κείμενο, αν εγκριθεί από τους ηγέτες, αναγνωρίζει τις αρνητικές επιπτώσεις του «πολέμου στην Ουκρανία» και χρησιμοποιεί τον όρο «πόλεμος» που απορρίπτεται από την Μόσχα η οποία εννέα μήνες μετά κάνει λόγο για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Αναφέρει ότι «η πλειονότητα των μελών», «καταδικάζει σθεναρά» την σύρραξη, κρίνει «απαράδεκτη» την προσφυγή στην απειλή των πυρηνικών όπλων και ζητεί την ανανέωση της συμφωνίας για την εξαγωγή των σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

«Η φτώχεια σκοτώνει»

Αν οι υποστηρικτές της Ρωσίας, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Νότια Αφρική, δεν έφθασαν μέχρι την ευθεία επίκριση της Μόσχας κατά την διάρκεια της συνόδου, οι διαπραγματευτές τους αποδέχθηκαν ένα κείμενο στο οποίο υπογραμμίζεται ότι οι επιπτώσεις του πολέμου είναι ο βασικός παράγοντας των παγκόσμιων προβλημάτων τροφοδοσίας σε ενέργεια και είδη διατροφής.

Η Αργεντινή και η Τουρκία, επίσης μέλη της G20 περιλαμβάνονται στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τις κρίσεις αυτές.

«Στο βόρειο ημισφαίριο, οι έμποροι του θανάτου κλείνουν συμφωνίες για πωλήσεις όπλων, αλλά στο νότιο ημισφαίριο τα τρόφιμα λείπουν και είναι ακριβά. Εκεί, δεν σκοτώνουν οι σφαίρες και οι πύραυλοι, αλλά η φτώχεια και η πείνα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής Σαντιάγκο Καφιέρο.

Μετά την επιστροφή του από την απελευθερωμένη Χερσώνα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρότεινε την επ’ αόριστον επέκταση της συμφωνίας για την εξαγωγή των σιτηρών, από την οποία εξαρτώνται πολλές φτωχές χώρες.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν ένας από τους πρώτους που πήρε τον λόγο μέσω τηλεδιάσκεψης ενώπιον της «G19», αποκλείοντας την Ρωσία.

«Είμαι πεπεισμένος ότι είναι καιρός τώρα να σταματήσει ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας. «Πρέπει και μπορεί να σταματήσει», είπε παρουσιάζοντας το σχέδιό του για την ειρήνη και την σωτηρία χιλιάδων ζωών: καμία εμπιστοσύνη στην Ρωσία, καμία ανοχή στον πυρηνικό εκβιασμό και στις παρανοϊκές απειλές της Μόσχας και ολική ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου.

«Οι Ρώσοι είναι πολύ απομονωμένοι»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, που εκπροσωπεί τον Πούτιν στο Μπαλί, παρέμεινε στην αίθουσα κατά την διάρκεια της ομιλίας.

Χαρακτήρισε «εξωπραγματικούς» τους ουκρανικούς όρους για την έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο τον τερματισμό του πολέμου.

«Οι Ρώσοι είναι πολύ απομονωμένοι. Νομίζω ότι ορισμένες χώρες μίλησαν με την Ρωσία, αλλά η επαφή ήταν πολύ προσεκτική», δήλωσε δυτικός αξιωματούχος.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Κίνα, μεγάλη δύναμη ο πρόεδρος της οποίας, ο Σι Τζινπίνγκ, ενίσχυσε τις σχέσεις του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν τις παραμονές του πολέμου, σχηματίζοντας κοινό μέτωπο κατά αυτού που Μόσχα και Πεκίνο περιέγραψαν ως «ηγεμονικές βουλήσεις της Δύσης».

Αν και το Πεκίνο έχει αποφύγει να καταδικάσει την ρωσική εισβολή, από το βήμα της G20 ο Σι Τζινπίνγκ απέρριψε την εργαλειοποίηση των ειδών διατροφής και της ενέργειας, σε μία έμμεση επίκριση της Μόσχας. Αλλά το ισορρόπησε ζητώντας από τους Δυτικούς την άρση των κυρώσεων, όπως είναι αυτές που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας.

Κατά την συνάντησή τους στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τον Σι να μεσολαβήσει προς τον Πούτιν για να τον πείσει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News