Κόσμος Τρίτη 20/10/2020, 10:53
ΚΟΣΜΟΣ

«Νέες εντάσεις» βλέπει ο γερμανικός Τύπος μετά την εκλογή Τατάρ

Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ (EPA/BILGE BEBEK)

Η νίκη του Ερσίν Τατάρ έναντι του Μουσταφά Ακιντζί στις «εκλογές» στα Κατεχόμενα βρίσκεται στο επίκεντρο ρεπορτάζ και σχολίων στον γερμανικό Τύπο.

Η Franfurter Allgemeine Zeitung παρατηρεί πως «το εκλογικό αποτέλεσμα επιτρέπει μόνο ένα συμπέρασμα: ότι οι Τουρκοκύπριοι θα έρθουν ακόμη πιο κοντά στην Τουρκία στο μέλλον».

Σύμφωνα με τη FAZ «ο με μικρή διαφορά ηττημένος Μουσταφά Ακιντζί δεν είχε ποτέ ψευδαισθήσεις για την εξάρτηση της περιοχής από την Τουρκία. Ωστόσο, όπου ήταν δυνατόν, τραβούσε διαχωριστική γραμμή από την Άγκυρα, κυρίως μέσω μιας αξιόπιστης εκπροσώπησης της δημοκρατίας και της ελευθερίας του Τύπου».

Εστιάζοντας στη συνέχεια στον Τατάρ η FAZ σημειώνει πως «γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1960, είναι γνωστός ως πολιτικός που αναζητά στενούς δεσμούς με την Τουρκία και δεν σκέφτεται ιδιαίτερα πολλές, νέες διαπραγματεύσεις για την ‘επανένωση του νησιού’». Η εφημερίδα διερωτάται αν αυτό τον καθιστά «δεξιό εθνικιστή» ή «σκληροπυρηνικό» και παραθέτει απόσπασμα από συνέντευξη του Τατάρ το 2013 στην FAZ όταν ήταν «υπουργός Οικονομικών».Τότε είχε ασκήσει «προσεκτική κριτική» στην Τουρκία, διαψεύδοντας ότι συνολικά η διοίκηση των Τουρκοκυπρίων χρηματοδοτείται από τους Τούρκους φορολογούμενους – βέβαια είχε παραδεχθεί ότι το ένα τρίτο του προϋπολογισμού προερχόταν από την Τουρκία.

Σε άλλο σημείο η FAZ παρατηρεί: «Από την άποψη των Ελληνοκυπρίων και ορισμένων δυτικών ΜΜΕ, ο Τατάρ είναι προφανώς ‘σκληροπυρηνικός’ κυρίως επειδή βλέπει ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού έχουν ελάχιστες πιθανότητες και αντ ‘αυτού προτείνει λύση δύο κρατών».

Aπό την πλευρά της η Süddeutsche Zeitung παρατηρεί ότι «η προοπτική της επανένωσης της διχοτομημένης Κύπρου απομακρύνεται ακόμη περισσότερο (…) Ο Aκιντζί, ο οποίος λειτούργησε διαμεσολαβητικά στη σύγκρουση με τους Ελληνοκυπρίους και ο οποίος έχει επανειλημμένα αγωνιστεί για την επανένωση, δέχθηκε πρόσφατα αυξανόμενη πίεση από τον Ερντογάν (…) Όταν Τούρκοι στρατιώτες εισέβαλαν σε κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας πριν από ένα χρόνο, ο Ακιντζί επέκρινε την επίθεση και έκανε παραλληλισμούς με την τουρκική εισβολή του 1974 (…) Ο νικητής των εκλογών, Τατάρ, μέχρι πρότινος πρωθυπουργός, είναι σαφής εκπρόσωπος της προκλητικής πολιτικής Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο».

Σε σχόλιό της η εφημερίδα Τageszeitung σχολιάζει τη νίκη Τατάρ με φόντο τη διαμάχη για το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και παρατηρεί: «Η εξεύρεση λύσης στη διαμάχη για τους φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο θα ήταν σαφώς ευκολότερη αν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι υπερέβαιναν τη διχοτόμηση του νησιού και επέστρεφαν σε μια κοινή διακυβέρνηση. Σε αντίθεση με τον απερχόμενο πρόεδρο, τον αριστερό Μουσταφά Ακιντζί, ο νικητής των εκλογών της Κυριακής, ο δεξιός Ερσίν Τατάρ, δεν είναι πια έτοιμος να πράξει κάτι τέτοιο. Ποντάρει στον Ερντογάν και εν ανάγκη και σε μια ένωση με τη μητέρα Τουρκία αντί να συνδιαλέγεται με τους Κύπριους από την άλλη πλευρά της διαχωριστικής γραμμής. Με όλα αυτά, είναι στο πρόγραμμα νέες εντάσεις».

Ηandelsblatt: H Eλλάδα εξοπλίζεται

Στις προθέσεις της Ελλάδας να διοχετεύσει τα επόμενα χρόνια δισεκατομμύρια για να ενισχύσει τα εξοπλιστικά της συστήματα εξαιτίας των αυξανόμενων τουρκικών απειλών αναφέρεται ρεπορτάζ της Handelsblatt. Η Ελλάδα φαίνεται ότι θέλει να τονώσει το οπλοστάσιο και τον στρατό της, διότι, κάνοντας μια σύγκριση των εξοπλιστικών συστημάτων σε ξηρά, αέρα και θάλασσα των δύο χωρών η οικονομική εφημερίδα παρατηρεί ότι «η Ελλάδα στους αριθμούς υπολείπεται της Τουρκίας».

Σε ό,τι έχει να κάνει με την Τουρκία από την άλλη, το ρεπορτάζ παρατηρεί ότι η άρνηση παράδοσης των αμερικανικών F35 στην Τουρκία, «αποτελεί έναν επιπλέον λόγο για τον Ερντογάν να προχωρήσει στην ανάπτυξη εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας (…) Η Τουρκία θέλει να γίνει θαλάσσια δύναμη που ελέγχει τη Μεσόγειο».

Πηγή: Deutsche Welle

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News