Κόσμος Δευτέρα 19/10/2020, 09:28
ΚΟΣΜΟΣ

Κατεχόμενα: O Ερσίν Τατάρ νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων

Ο Ερσίν Τατάρ αναδείχθηκε νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, στις «εκλογές» που διεξήχθησαν την Κυριακή στα Κατεχόμενα. Ο Τατάρ έλαβε ποσοστό 51,74% έναντι 48,26% του Μουσταφά Ακιντζί.

Η Άγκυρα χαιρέτισε τη νίκη του εκλεκτού της στις «προεδρικές» εκλογές στα Κατεχόμενα, αναφέροντας ότι θα υπερασπιστεί μαζί του τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο.

«Tείνω χείρα ειρήνης, χείρα φιλίας προς τον ελληνοκυπριακό λαό. Είμαι έτοιμος να καθίσω στο τραπέζι και να οδηγήσω σε αποτέλεσμα το Κυπριακό στη βάση των πραγματικοτήτων» δήλωσε ο ίδιος.

«Πιστεύω ότι η κατάληξη του Κυπριακού σε αποτέλεσμα, θα εξασφαλίσει μεγάλο όφελος στην περιοχή μας, θα καταστεί παράδειγμα για τη διεθνή κοινότητα και θα είναι ωφέλιμο για τους δύο λαούς και τα δύο κράτη. Πιστεύω ειλικρινά ότι μαζί με την κατάληξη του Κυπριακού σε αποτέλεσμα, θα αναπτυχθούν οι σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας» πρόσθεσε ο Ερσίν Τατάρ για να συμπληρώσει: «Δεν θα είναι δύσκολο να καθίσουμε στο τραπέζι και να φτάσουμε σε μια συμφωνία, αν οι Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες φίλοι μας διαβάσουν σωστά τις στρατηγικές, οικονομικές και κοινωνικές ισορροπίες λαμβάνοντας υπόψη το μέλλον. Αν δεν το κάνουν αυτό και συνεχίσουν την αδιάλλακτη στάση τους, να ξέρουν ότι δεν θα παραιτηθούμε των δικαιωμάτων μας. Θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα και θα προστατεύσουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα του λαού μας».

Απευθυνόμενος προς τα Ηνωμένα Έθνη και την Ε.Ε. σημείωσε: «Να είστε δίκαιοι. Ο τουρκοκυπριακός λαός ουδέποτε θα παραιτηθεί από το να διοικεί τον εαυτό του, από την κυριαρχία του. Βγείτε πλέον από τα καλούπια. Σκεφτείτε διαφορετικά. Ο δρόμος που ακολουθήσατε μέχρι σήμερα δεν διασφάλισε την επίτευξη συμφωνίας στην Κύπρο, αντιθέτως την εμπόδισε. Εγώ και η ομάδα μου είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε μαζί σας. Αρκεί να μην παραγνωρίζετε τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού».

Νωρίτερα αυτό το μήνα ο Τατάρ, έχοντας στο πλευρό του τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, που παραμένει εγκαταλελειμμένη εδώ και 46 χρόνια, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Λευκωσίας.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News